Εξόρμηση πόρτα – πόρτα έχει ξεκινήσει ένας μικρός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την  περιφέρεια σε μια προσπάθεια να καταγραφεί ο παλμός των πολιτών μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.  Με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών των εργασιών της Βουλής, η εντολή που έχει δοθεί προς όλα τα στελέχη είναι να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο, αλλά και να προετοιμαστεί  το έδαφος για τα 11 αναπτυξιακά συνέδρια του κόμματος που απομένουν.

Βουλευτής της περιφέρειας μετέφερε στο newpost.gr  πως οι  κάτοικοι της επαρχίας, μεταξύ αυτών και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ,  εμφανίζονται  ιδιαιτέρως  θυμωμένοι  αλλά και αγανακτισμένοι από τη φορολογική καταιγίδα που έχει επιβληθεί έως τώρα, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τα μέτρα που έρχονται. 

«Τον Ιανουάριο του 2020 οι 12 συντάξεις μας θα γίνουν εννέα» τόνιζαν χαρακτηριστικά συνταξιούχοι που υπολογίζουν να χάσουν τρεις μισθούς από την περικοπή των επιδομάτων το 2019 και του αφορολόγητου την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί από το 2019 οπότε οι συνέπειες στις τσέπες των συνταξιούχων θα φανούν πολύ πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, στα θετικά στοιχεία που καταγράφονται από τις περιοδείες στην περιφέρεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να εμφανίζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, ενώ, όπως υποστηρίζουν, ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, που φτάνει το  30-40%, δείχνει να μην εμπιστεύεται τη ΝΔ περιμένοντας να αλλάξει η εικόνα την επόμενη διετία.

Στην Κρήτη στις 20-21 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός

Όπως είχε δημοσιεύσει πρώτο το newpost.gr, ο πρωθυπουργός  μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια δεν θα παραστεί στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύεται  η σημασία που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου  στην παρουσία του στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου θα λαμβάνουν χώρα μια σειρά από ενέργειες προκειμένου η κυβέρνηση να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στις 20-21 Σεπτεμβρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης βρίσκεται σήμερα στο νησί προκειμένου μαζί με τους βουλευτές της περιοχής να έχουν μια πρώτη σύσκεψη με τις Πολιτικές Γραμματείες των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, μια προεργασία έγινε την προηγούμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι εννέα βουλευτές που εκλέγονται στο νησί συναντήθηκαν με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Με δεδομένο ότι ο νομός Ηρακλείου είναι η περιφέρεια που εκλέγεται ο πρωθυπουργός και ότι τρεις κορυφαίοι  υπουργοί  της κυβέρνησης πολιτεύονται στην Κρήτη, μια σειρά από ζητήματα έχουν ήδη μπει στο τραπέζι και αναμένεται να αναλυθούν όλο το επόμενο διάστημα.  Προτεραιότητα φέρεται να έχει δοθεί στα εξής ζητήματα:

  • Στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ώστε στα τέλη του χρόνου να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
  • Στον βόρειο και στο νότιο οδικό άξονα του νησιού.
  • Στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα για την Κρήτη.
  • Στη σύσφιξη των σχέσεων της κυβέρνησης  με τον πρωτογενή τομέα και στην ανάδειξη των προτερημάτων της περιοχής, καθώς μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών από την Κρήτη και τα επεισόδια στην πλατεία Βάθη τον Μάρτιο οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκατασταθούν.
  • Στη συνεργασία των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων του νησιού με στόχο την ανάδειξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Η σημασία που δίνεται από το Μαξίμου στο περιφερειακό συνέδριο είναι μεγάλη, καθώς η Κρήτη θεωρείται μια από τις πλέον κρίσιμες περιφέρειες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει ήδη στα συρτάρια του από τον βουλευτή Ηρακλείου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη τις προτάσεις των δήμων του Ηρακλείου σχετικά με τις υποδομές που απαιτούνται για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένονται και το επόμενο διάστημα.
Με το δίδυμο των υπουργών της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης) να κατάγονται και να εκλέγονται στην Κρήτη πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και ειδική ημερίδα για την Υγεία στο νησί.