current views are: 7

8 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση15:28

Πυρά της αντιπολίτευσης για την αύξηση των «φεσιών» προς το Δημόσιο

Νέο «πονοκέφαλο» στη κυβέρνηση ήρθαν να προκαλέσουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία.

Δημοσίευση 15:28’

Νέο «πονοκέφαλο» στη κυβέρνηση ήρθαν να προκαλέσουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία.

Νέο «πονοκέφαλο» στη κυβέρνηση ήρθαν να προκαλέσουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Ιούνιο εφέτος και ανήλθαν σε 5,134 δισ. ευρώ από 5,067 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εάν από το συνολικό ποσό αφαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώνεται σε 692 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό νέο «στοκ» ανήλθε σε 4,282 δισ. ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Οι εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για το οικονομικό αδιέξοδο . Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΝΔ στην οποία σημειώνεται ότι «Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι, ακόμη και σε μήνες όπως ο Ιούνιος, με σχετικά μικρές φορολογικές υποχρεώσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται. Ταυτόχρονα, με βάση τα πρώτα στοιχεία, το ένα τρίτο των φορολογουμένων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αφήνοντας απλήρωτους φόρους ύψους 700.000.000 ευρώ μόνο τον Ιούλιο.»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ακόμη ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική δυνατότητα χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενώ προσθέτει ότι «η πολιτική της υπερφολόγησης οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες και την οικονομία.

Οδηγεί στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, αφού ήδη τον Ιούνιο προστέθηκαν 727.000.000 ευρώ νέα χρέη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 5,5 δις νέα χρέη.

Η μόνη που δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που είναι δεδομένο ότι θα καταφύγει και πάλι στη συνταγή που ξέρει: Την επιβολή και άλλων φόρων, δίχως τέλος και χωρίς λογική.  Μαζί βεβαίως με τις κατασχέσεις.

Ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 951.114 πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν κατασχέσεις σε 1.608.263 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε στην εφορία και να είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις, είναι σαφές ότι απέχουμε έτη φωτός από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και θα προχωρά σε σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με αντίστοιχη, στοχευμένη, μείωση δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η άμεση πολιτική αλλαγή».

Ποτάμι: Η μαύρη τρύπα μεγαλώνει και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σφυρίζουν αδιάφορα

Σκληρή κριτική επί του θέματος εξαπέλυσε και Το Ποτάμι. Όπως επισημαίνει η Σεβαστουπόλεως, οι οφειλές φέτος, καταγράφουν αύξηση κατά € 727 εκατ. σε ένα μήνα, κάθε ημέρα γίνονται περίπου 900 κατασχέσεις και 1 στους 3 φορολογούμενους δεν μπόρεσε να πληρώσει την πρώτη δόση της εφορίας στο τέλος Ιουλίου.

«Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό. Το Ποτάμι έχει προτείνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και λύσεις που θα μειώσουν τους φόρους και θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό και φιλικό για τον πολίτη.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αδιαφορούν και συνεχίζουν ακάθεκτοι να στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία προκειμένου να συντηρήσουν τον κομματικό τους στρατό και τις ιδεοληψίες τους» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

 ΚΚΕ: Ανακούφιση μόνο με πλήρη κατάργηση των φόρων

«Η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να διογκώνονται και τις κατασχέσεις να πολλαπλασιάζονται, αποδεικνύει ότι η “επόμενη μέρα” που υπόσχεται η κυβέρνηση στο κεφάλαιο προϋποθέτει την άγρια φορολόγηση του λαού, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και νέες ενισχύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Τονίζει επίσης ότι «πραγματική ανακούφιση στον λαό μπορεί να δώσει μόνο η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ».


σχετικα αρθρα