current views are: 7

11 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:15

Η τρίτη αξιολόγηση και ο κίνδυνος υποχωρήσεων είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη απαριθμούν τα “αγκάθια”

Δημοσίευση 04:15’

Κυβερνητικά στελέχη απαριθμούν τα “αγκάθια”

Μπορεί την κυβέρνηση να απασχολεί ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τη διάσταση απόψεων του Νίκου Βούτση με τον Πάνο Καμμένο ή ακόμα και τα πυρά που δέχεται από τη ΝΔ για την τοποθέτηση του Στέλιου Παππά ως επικεφαλής του ΟΑΣΘ, ωστόσο ο μεγάλος “πονοκέφαλος” είναι η γ΄ αξιολόγηση που έρχεται.

Αυτή τη στιγμή ακόμα και ο χρόνος που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε ανώτερο επίπεδο δεν έχει καθοριστεί και προσδιορίζεται απλώς στις αρχές του φθινοπώρου. Το γεγονός ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι γερμανικές εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να είναι χρονοβόρος, θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Τα 66 προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης έχουν ήδη μπει στο “μικροσκόπιο” του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών που εξετάζουν προσεκτικά τα δυσκολότερα ζητήματα που παραδοσιακά το ΔΝΤ “στυλώνει τα πόδια” προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να γίνει συνολικός απολογισμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα.  

Η κυβέρνηση έχει αυτή τη φορά ένα λόγο παραπάνω για να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο που αποτελεί ορόσημο ακόμα και για την κυβερνητική θητεία.

Τα δύσκολα σημεία

Με το ΔΝΤ να αποτελεί τον “άγνωστο Χ”, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν καλά πως, πέρα από τα προαπαιτούμενα, θα γίνει απαιτητό να υπάρξει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών τραπεζών, ως συνέπεια των επιφυλάξεων που υπάρχουν από την Ουάσινγκτον για την κεφαλαιακή τους κατάσταση. Οι επισημάνσεις που έχουν γίνει για τα “κόκκινα” δάνεια συνηγορούν προς αυτό το γεγονός.

Μπορεί επίσης να μην συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα, ωστόσο επειδή και στο παρελθόν το Ταμείο έχει εγείρει διάφορα ζητήματα, κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο newpost.gr έβαζε έναν αστερίσκο και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ να φέρουν πάλι στην επιφάνεια το θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας και τη λύση που έδωσε τελικά η κυβέρνηση. 

Τα εργασιακά είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, καθώς και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Η προκήρυξη απεργιών και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται αναμένεται επίσης να προκαλέσουν ένα νέο γύρο αντιδράσεων, αλλά και πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι πάντα δύσκολο” παραδεχόταν άλλο κυβερνητικό στέλεχος στο newpost.gr  ευελπιστώντας, ωστόσο πως τόσο για τη ΔΕΗ όσο και τον ΔΕΣΦΑ δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Τη μεγάλη ατζέντα της γ΄ αξιολόγησης συμπληρώνουν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με πολλές εκκρεμότητες να παραμένουν. Δύσκολα θέματα θεωρούνται αυτά που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, όπως οι μισθολογικές αλλαγές στο δΔημόσιο για τη χορήγηση επιδομάτων.  

Στα “εύκολα” προαπαιτούμενα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκαταλέγεται η προκήρυξη για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που δεν θα ανήκουν πλέον στο πολιτικό προσωπικό.


σχετικα αρθρα