Το γεγονός πως άλλη μια αξιολόγηση, που αφορά τους υπαλλήλους του δημοσίου και των ΟΤΑ, δεν ολοκληρώθηκε μετά την αποχή από τις διαδικασίες του 80% του προσωπικού προκάλεσε έντονες συζητήσεις, νέο γύρο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ από την πλευρά της βρήκε για άλλη μια φορά ''πάτημα'' να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως αντιδρά συνολικά στην έννοια της αξιολόγησης με την κυβέρνηση να απαντά πως η διαδικασία της αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης θα γίνει κανονικά, όπως και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως το''κλειδί'' και η λύση που θα βρεθεί βρίσκεται μέσα στην τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 14 Ιουλίου, προκειμένου να προωθήσει τη διαδικασία.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως η διαδικασία της αξιολόγησης "αποτελεί αναπόσπαστο μέρος άλλων εφαπτόμενων δράσεων για την αποκομματικοποίηση, τον εκδημοκρατισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως το σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων εν γένει.

Συνεπώς, η όποια παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης συνεπάγεται την ανάγκη για πιθανές περαιτέρω ρυθμίσεις στα λοιπά διασυνδεόμενα πεδία."

Αναλύοντας την εγκύκλιο του υπουργείου γίνεται σαφές πως όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν αξιολογηθεί δεν θα μπορεί να συμμετέχει τόσο στις κρίσεις που θα πραγματοποιηθούν για αναβάθμιση θέσης όσο και στην κινητικότητα.

Αυτό θα αποτελέσει το ''μοχλό'' πίεσης που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες.