Τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών και χαμηλόβαθμων στελεχών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που έχουν προκύψει σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Την ίδια ώρα το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι το γεγονός ότι χθες τηλεφώνησε εκτάκτως στην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Αγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος συζήτησε μαζί της το τι μέλλει γενέσθαι μ ε την Ελλάδα και συνολικότερα με το ζήτημα των χρεών των χωρών του ευρώ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να προέτρεψε την κ. Μέρκελ για την εξεύρεση λύσης στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ σε παρέμβασή του το ΔΝΤ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν το προσωρινό μηχανισμό στήριξης, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής δε θα αποτελέσει το τελικό βήμα στην επίλυση της κρίσης χρέους, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Το χειρότερο σενάριο για τη Σύνοδο της Πέμπτης είναι να μην υπάρξει λύση», δήλωσε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο με όλα τα μέτρα θα έχει ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου καθώς στις 16 του ίδιου μήνα αρχίζει ο έλεγχος της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

O υπουργός Οικονομικών, μάλιστα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου θα έχει σειρά συναντήσεων, την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη.