Ο διορισμός του πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιου στον ΟΑΣΘ και το επιχείρημα ότι επιλέχθηκε γιατί διαθέτει κομματικά διαπιστευτήρια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και πολλά ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι τέτοιες επιλογές κάνουν κακό στη δημόσια διοίκηση, βλέπουν τη θετική πλευρά από τις «καθεστωτικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, παρεμβάσεις της κυβέρνησης: τη σύγκριση που κάνουν οι πολίτες με τη ΝΔ.

Από τη μια, λένε, είναι οι αθρόοι διορισμοί κομματικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προκαλούν ιδιαίτερα τους νέους, με τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα και από την άλλη η ΝΔ που προτάσσει την αριστεία και την αξιολόγηση. Μάλιστα και για το δεύτερο ζήτημα, τα γαλάζια στελέχη υπενθύμιζαν πως η αξιολόγηση απέτυχε παταγωδώς γιατί η διαδικασία προσέκρουσε στις ιδέες που η ίδια καλλιεργούσε.

«Έσπειραν παντού ανέμους και θερίζουν θύελλες» τόνιζε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα όπως προσθέτουν, μετά την περιφρόνηση που συνάντησαν οι διαδοχικές εγκύκλιοι της αρμόδιας Υπουργού κυρίας Γεροβασίλη, σχεδιάζεται επανάληψη της προσπάθειας αυτή τη φορά με καρότο και μαστίγιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που – από τη θέση της Αντιπολίτευσης με δηλώσεις στελεχών του και αποφάσεις των εκλεκτών του στην Αυτοδιοίκηση υπονόμευε την αξιολόγηση – αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητάς του», τόνιζαν.

Από την οδό Πειραιώς, επιμένουν ιδιαίτερα στο σημείο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ψευδώς και συκοφαντικά ότι η αξιολόγηση θα οδηγούσε δήθεν σε απολύσεις. «Με θράσος και πολιτική ανεντιμότητα τρομοκρατούσε τους δημοσίους υπαλλήλους και τους καλούσε να απέχουν της αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό», λένε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2015 και αφού νωρίτερα ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε βάλει ως προτεραιότητα την εφαρμογή ενός συστήματος  αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση, μια τολμηρή πρόταση για ένα πάγιο σύστημα αξιολόγησης με σημαντικές καινοτομίες που ανάμεσα στα άλλα περιελάμβαναν:

- Σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα.

- Αυτοαξιολόγηση του υπαλλήλου.

- Επιβράβευση των καλύτερων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή.

- Θεσμοθέτηση ατομικού πλάνου ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων με έμφαση στην επιμόρφωση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει: «Η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί. Η κοινωνία τη θέλει και κανείς δεν έχει να φοβηθεί από αυτό». Και όπως διευκρινίζουν επίσης από τη ΝΔ, οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις, «αποτελούν θρασύτατη, αναίσχυντη και παντελώς αβάσιμη προπαγάνδα».