current views are: 9

14 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:41

Δεν υπάρχει «μέση λύση» για τον Ε. Τσακαλώτο – Ή στην οδό Νίκης ή χωρίς χαρτοφυλάκιο ο υπουργός των Οικονομικών

Τι αναφέρει το περιβάλλον του στο newpost.gr

Δημοσίευση 04:41’

Τι αναφέρει το περιβάλλον του στο newpost.gr

Το “καλοκαίρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό, καθώς δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού των Οικονομικών, αλλά και ο θόρυβος που έχει προκληθεί γύρω από το όνομά του σχετικά με το αν θα παραμείνει στην οδό Νίκης. 

Σε συνομιλίες που είχε το newpost.gr με το περιβάλλον του υπουργού αυτό που σημείωναν χαρακτηριστικά στενοί του συνεργάτες είναι πως “δεν πάει πουθενά”, συμπληρώνοντας πως “ούτε ζήτησε ποτέ να φύγει, αλλά ούτε έγινε κάποια τέτοια συζήτηση”.  Μάλιστα οι ίδιες πηγές απέκλειαν την πιθανότητα μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο υπογραμμίζοντας πως “αν δεν παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, δεν ενδιαφέρεται για κάποιο άλλο πόστο”, αποκλείοντας την πιθανότητα να υπάρξει κάποια “μέση λύση”. Το ενδεχόμενο, άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος να μετακόμιζε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης θα προκαλούσε σύγχυση αρμοδιοτήτων με τον Γιάννη Δραγασάκη, ενώ και η ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υποβάθμισή του. 

Ο θόρυβος προκλήθηκε από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος “απασφάλισε” στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ζητώντας καλύτερο συντονισμό των υπουργείων έτσι ώστε να μπορεί να τρέχει αποτελεσματικότερα το κυβερνητικό έργο. “Δεν είπε τίποτα πρωτότυπο”, τόνιζε το περιβάλλον του στο newpost.gr σημειώνοντας πως πολλές φορές στο παρελθόν έχει τεθεί και σε κομματικό επίπεδο να συγκροτηθεί μια επιτελική ομάδα διαχείρισης κρίσεων τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από τον κυβερνητικό μηχανισμό. Στόχος είναι τα υπουργεία να συνεργάζονται μεταξύ τους, να αναδεικνύεται ο ρόλος τους και ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

Η μη παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δεν είναι απλή υπόθεση και αυτό το γνωρίζει καλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Παράγοντες που θα λάβει υπόψιν του ο πρωθυπουργός στον επόμενο ανασχηματισμό είναι το γεγονός πως ενόψει της γ΄ αξιολόγησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, η χώρα αναμένεται να δοκιμάσει νέα έξοδο στις αγορές πριν το τέλος του έτους, παραμένει δημοφιλής στο εσωτερικό, ενώ μια πιθανή αποχώρησή του θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεων και στο εσωκομματικό πεδίο ως άτυπος επικεφαλής των “53+”. 

Αν τα δεδομένα αλλάξουν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφασίσει και ο ίδιος να απέχει από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, την επιστοσύνη του πρωθυπουργού έχουν κερδίσει τόσο ο νυν αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης όσο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Από τη στιγμή, πάντως που ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά πως η οικονομία έχει πλέον τις κατάλληλες προοπτικές να ανακάμψει και να προωθηθούν σημαντικές επενδύσεις, εκτιμάται ότι στο σχήμα του οικονομικού επιτελείου δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Όσον αφορά τον χρόνο που θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, που περνά κάποιες στιγμές με τη οικογενειά του στο Σούνιο, φαίνεται να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα και στους στενούς συνεργάτες του. Συνομιλώντας το newpost.gr με κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως δεν έχουν καμία εικόνα πως ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή άλλες πηγές, που βρίσκονται κοντά στον  πρωθυπουργό, ανέφεραν πως “τα θέματα που ανοίγουν πρέπει να κλείνουν γρήγορα” εννοώντας πως από τη στιγμή που ο  ανασχηματισμός μπήκε στη δημόσια συζήτηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό προκειμένου και οι υπουργοί να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Ο κ. Τσακαλώτος αυτές τις ημέρες παραθερίζει στην Πρέβεζα…    


σχετικα αρθρα