current views are: 5

14 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:56

Α. Μέρκελ: «Όχι» σε «κούρεμα», «ναι» σε ελάφρυνση χρέους – Γιατί αντιμετωπίσαμε σκληρά την Ελλάδα

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία κορυφώνεται, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βάζουν ψηλά στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα.

Δημοσίευση 14:56’

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία κορυφώνεται, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βάζουν ψηλά στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία κορυφώνεται, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βάζουν ψηλά στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα. Ενδεικτικό είναι πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάνει συνεχείς αναφορές τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ενώ από την πλευρά του το SPD βρίσκει ευκαιρίες για να επιτεθεί στο CDU.

Σήμερα η απερχόμενη καγκελάριος, σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και το κοινό τηλεοπτικό πρόγραμμα Phoenix των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συζητήσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας όμως πως το ενδεχόμενο «κουρέματος» αποκλείεται.

«Κούρεμα του ελληνικού χρέους με την κλασική έννοια αποκλείεται, αλλά μπορεί κανείς να συζητήσει για περαιτέρω ελαφρύνσεις», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους λόγους που οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρό τρόπο: «Ούτε η υπερβολική επιείκεια βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες, γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ».

Η νέα παρέμβαση της Μέρκελ έρχεται σε συνέχεια της ομιλίας της το περασμένο Σάββατο στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας, όπου έκανε στροφή 180 μοιρών αναφορικά το ελληνικό ζήτημα. Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πρωτοστατήσει στην κατασκευή στερεοτύπων από τη γερμανική κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τους… «τεμπέληδες Έλληνες», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την σκληρή γραμμή που είχε ακολουθήσει τότε στα προγράμματα διάσωσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χρησιμοποίησε το ελληνικό ζήτημα ώστε να επιτεθεί στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε το εθνικο-συντηρητικό κομμάτι του CDU να μην παίζει με τη φωτιά. Ο Σόιμπλε και άλλοι ήθελαν η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Εμείς υποστηρίξαμε, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αγορές θα στοιχηματίσουν κατά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Και τότε θα διαλυόταν η ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο STERN.

O κ. Γκάμπριελ επιμένει στην αλλαγή του μεγάλου συνασπισμού μετεκλογικά στη Γερμανία και φέρνει το παράδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ελλάδας. «Το μέλλον της Γερμανίας είναι η Ευρώπη. Με όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Και το εθνικό-συντηρητικό κομμάτι του CDU δεν θέλει αυτές τις αλλαγές. (…) Για αυτό πρέπει να τερματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός» προσθέτει.


σχετικα αρθρα