Η "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα επιτροπείας τον ερχομένο Αύγουστο έχει μπει ψηλά στην ατζέντα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και είναι σαφές πως αποτελεί εκτός από οικονομικό και μείζονα πολιτικό στόχο του Μαξίμου.

Κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν καλά πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η καλύτερη δυνατή απάντηση στην αξιωματική αντιπόλιτευση, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα επαναφέρει επιτακτικά το αίτημα της για εκλογές υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβγαλε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια, όπως είχε υποσχεθεί. 

Συνομιλώντας το newpost.gr με κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν γνώση των συζητήσεων και των κινήσεων που γίνονται, αυτό που υπογράμμιζαν είναι πως η "καθαρή εξοδος" είναι η επιθυμητή κατάληξη για το Μαξίμου. Σημείωναν πως και ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως το τελικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών:

  • Να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα (μέχρι τα τέλη του χρόνου) η γ΄ αξιολόγηση
  • Να πραγματοποιηθούν 2-3 έξοδοι στις αγορές, όπου σε κάθε μια θα σημειώνεται μια καθοδική πορεία του επιτοκίου.
  • Να καταγραφεί ουσιαστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στον χρόνο που απομένει μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.
  • Να υπάρξει ευνοϊκή οικονομική συγκυρία σε όλη την Ευρώπη.

Τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού πιστεύουν πως η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου περιγράφει ένα ανεξάρτητο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο του 2018.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχε κινηθεί και η συνέντευξη του κυβερνητικόυ εκπροσώπου Δημήτρη Τζανανακόπουλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο οποίος είχε δηλώσει για το θέμα πως “οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια απολύτως ρεαλιστική προοπτική. Και ο πρωθυπουργός δήλωσε με σαφήνεια ότι θέλουμε και μπορούμε να επιτύχουμε μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα”.

Με τις τελικές συσκέψεις στο Μαξίμου, ενόψει της ΔΕΘ, να ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες, η βούληση της κυβέρνησης για  “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια δεν αποκλείεται να είναι ένα από τα βασικά αφηγήματα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Για νέα προαπαιτούμενα ή παρατάσεις δεν θέλει να μιλάει κανείς αυτή την ώρα επιθυμώντας να σταλεί ένα μήνυμα πως ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι και ο τελευταίος που συντάσσεται με τη συνεργασία των δανειστών.

Μετά την πρώτη έκδοση του πενταετούς ομολόγου το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν με μια σειρά από πράξεις να εδραιωθεί η θέση της χώρας στις αγορές. Ταυτόχρονα με “νέο χρήμα”, που θα μπει σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, να δημιουργηθεί ένας “κουμπαράς” που θα αποτελεί εγγύηση, καθώς οι  θεσμοί θεωρούν πως η Ελλάδα χρειάζεται μια γραμμή πιστωτικής στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως θα υπάρχει μια σειρά από υποχρεώσεις, έστω και αν αυτές θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές του μνημονίου. Η επιχειρηματολογία τους στηρίζεται στο ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα μήνυμα ασφάλειας, το οποίο θα μπορέσει να συμβάλλει σε καλύτερους όρους δανεισμού.

Η πορεία των συζητήσεων, αλλά και της αξιολόγησης θα ξεθολώσει και το τοπίο από την πλευρά των εταίρων όσον αφορά την πιστωτική γραμμή (ενισχυτική ή απλή) που χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Αυτο που υποστηρίζουν είναι πως από τη στιγμή που πρέπει να αποπληρωθούν μεγάλα ποσά και η χώρα θα πρέπει να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια, προκειμένου να πληρώσει λογαριασμούς, είναι σε κίνδυνο η πλήρης έξοδος από το πρόγραμμα