Δραματική έκκληση στους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης να βρεθεί άμεσα λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας απηύθυνε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες ώρες πριν τη κρίσιμη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έχει προγραμματιστεί για τις 5.00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στην ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους και προέβλεψε ότι η αυριανή σύνοδος θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.
«Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είπε ο Μπαρόζο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν δεν βρεθεί μια λύση αύριο στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπαρόζο απήυθυνε σήμερα έκκληση στα κράτη της ζώνης του ευρώ ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπέρβαση της κρίσης.

Ηλθε η ώρα, με πνεύμα συναίνεσης, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις οι χώρες του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε ο Μπαρόζο σημειώνοντας πως στην αντίθετη περίπτωση η ιστορία θα κρίνει με αυστηρότητα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση της ομάδας των κοινοτικών εμπεοιρογνωμόνων που σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα αναλάβει την προώθηση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Επικεφαλής της Ομάδας ορίστηκε ο Χορστ Ράϊχεμπαχ, τέως γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι, για την βελγική πρωτεύουσα, όπου θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, αναμένεται να μεταφέρει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις "κόκκινες γραμμές" της Ελλάδας, κατά τις συζητήσεις στην αυριανή, καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως προδιαγράφεται, Σύνοδο των 17 ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης.