current views are: 5

20 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση12:02

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα απέχει ακόμα από τα επίπεδα αξιολόγησης του 2014

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης φόρτωσε το λαό με νέα μέτρα, εκτιμά ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ

Δημοσίευση 12:02’

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης φόρτωσε το λαό με νέα μέτρα, εκτιμά ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ

Η αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, με πιο πρόσφατη αυτή της Fitch, βελτιώνει την κατάσταση σε σχέση με το χειρότερο σημείο στο οποίο είχε φθάσει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζει Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος «φόρτωσε» την ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμα στα επίπεδα αξιολόγησης του 2014.

«Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η χώρα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχασε πολύτιμο χρόνο και πόρους. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητά της επιδεινώθηκε, το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν, οι οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν, νέα μνημόνια υπεγράφησαν, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε.
 Και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά την «φορολογική καταιγίδα» των επόμενων μηνών του 2017, την περαιτέρω αύξηση των ήδη εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών το 2018, την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει:

«Αυτό είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας, της ανικανότητας, των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η χώρα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο, που θα κινείται πέρα και πάνω από τα μνημόνια.

Σχέδιο, πτυχές του οποίου έχει καταθέσει ήδη η Νέα Δημοκρατία και θα ξεδιπλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μεταρρυθμίσεις, που θα καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, θα προάγουν τον ανταγωνισμό, θα μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος και θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού».


σχετικα αρθρα