current views are: 8

23 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση10:33

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους ελέγχους  λαθρεμπορίου καυσίμων, ασκεί η ΝΔ με ανακοίνωσή της.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους ελέγχους  λαθρεμπορίου καυσίμων, ασκεί η ΝΔ με ανακοίνωσή της.

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με δημοσιέυματα που έκαναν λόγο για “αμέλεια” της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων. 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους ελέγχους  λαθρεμπορίου καυσίμων, ασκεί η ΝΔ με ανακοίνωσή της. Σε αυτή τονίζεται ότι χάνονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τον μη έλεγχο της λαθρεμπορίας καυσίμων και κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν εφαρμόζει νόμους που έχουν ψηφιστεί από το 2012. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Ποταμιού όπου αναφέρει πως” η πάταξη των λαθρεμπόρων είναι δύσκολο σπορ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”. 

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής: 

«Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από την υπερφορολόγηση, που κόβονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. 

Την ώρα που κοινωνικές δομές καταρρέουν, που καρκινοπαθείς αποκλείονται από θεραπείες, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης χρημάτων για τη συντήρησή τους. 

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια επειδή αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων.

Υποσχέθηκαν 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από αυτά, υποτίθεται θα χρηματοδοτούσαν τις ψεύτικες υποσχέσεις τους. 

Εισπράττουν λιγότερα από 3.000.000 ευρώ το χρόνο! 

Κάνουν 10 φορές λιγότερους ελέγχους και έχουν πολύ λιγότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είτε λόγω ανικανότητας, είτε επειδή διαπλέκεται πιο γρήγορα από τη σκιά της, βλάπτει τη χώρα και τα συμφέροντα των Ελλήνων. 

Η Νέα Δημοκρατία ως η επόμενη Κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα εφαρμόζοντας τις πολιτικές που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ. 

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση όπου σε ανακοίνωσή της κατηγορεί ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ πως η δική τους κυβέρνηση ήταν αυτή που καθυστερούσε στο να εφαρμόσει τους νόμους. 

Υπουργείο Οικονομικών: Εσείς δεν εφαρμόσατε τους νόμους 

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

“Από τις φωτιές, στο Ταλίν και διάλειμμα με λαθρεμπόριο… Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να έχει ως μοναδικό πολιτικό της όπλο το ψέμα και τις ψευδείς ειδήσεις. Και έχει το θράσος να μοιράζει υποσχέσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, όταν και αν γίνει κάποτε κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να υποσχεθούν τίποτα. Είχαν την ευκαιρία τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, όταν κυβερνούσαν χωριστά το κάθε κόμμα και όταν κυβερνούσαν μαζί. Δεν το έκαναν.

Ακόμη και όταν υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν νόμους για την πάταξη του λαθρεμπορίου επέλεξαν να τους αφήσουν ανενεργούς, καθώς δεν εξέδωσαν τις απαραίτητες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι κυβέρνησή μας όχι μόνο ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αλλά και βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο που παρέδωσαν, καθώς περιείχε πολλές αδυναμίες και ελλείψεις.

Το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3784 του 2009. Αλλά επέτρεπε την εγκατάσταση λογισμικού από διαφορετικές εταιρείες, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στον έλεγχο αλλά και προβλήματα με παραποιήσεις του λογισμικού και των στοιχείων που στέλνουν οι αντλίες. Η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει όλες τις νομοθετικές και άλλες ενέργειες ώστε να τελειώσει το πρόβλημα αυτό. 

Το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών (βυτιοφόρα κλπ.) νομοθετήθηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του εκδόθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση. 
Τα συστήματα εισροών – εκροών στις «ελεύθερες εγκαταστάσεις» πετρελαιοειδών ψηφίστηκε το 2013 επίσης χωρίς να εκδοθεί η απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και με τη νομοθεσία για τα συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν συμπληρωθεί και με νέα νομοθεσία, όπου ήταν απαραίτητο, όπως άλλωστε κάναμε και με το λαθρεμπόριο σε άλλα είδη (καπνικά, αλκοολούχα). 

Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά του λαθρεμπορίου ήταν πάντα άσφαιρα και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Για αυτό και τώρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρίσκονται σε πανικό καθώς βλέπουν ότι νόμοι για το λαθρεμπόριο μπορούν και να γίνονται και να εφαρμόζονται και να δώσουν αποτελέσματα. 

ΝΔ: Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…  

Λίγο αργότερα, η Νέα Δημοκρατία επανήλθε με νέες βολές κατά του υπουργείου Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση με την απάντησή της επιβεβαιώνει ότι βρήκε έτοιμο όλο το θεσμικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και ομολογεί ότι δυόμισι χρόνια τώρα δεν στάθηκε ικανή να εκδώσει τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για να το θέσει σε λειτουργία» αναφέρει.

Καταλήγοντας, σημειώνει: «Όπως λέει ο λαός μας, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει…».

Ποτάμι: Η πάταξη των λαθρεμπόρων είναι δύσκολο σπορ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Θέση πήρε και το Ποτάμι όπου σε σκληρή ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: “Τα πενιχρά αποτελέσματα των προσπαθειών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν γίνει γνωστά νωρίτερα φέτος. Και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο. Νόμοι ψηφίζονται εδώ και 20 χρόνια (ο τελευταίος το 2012) αλλά η εφαρμογή τους παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες. Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποτυπώνουν ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, έγινε πολύ χειρότερη. Ενδεικτικά το 2016:

Οι έλεγχοι στην αγορά και διακίνηση των καυσίμων μειώθηκαν κατά 53%
Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων μειώθηκαν κατά 75%
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μειώθηκαν κατά 90%

Τον Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι τα βεβαιωμένα ποσά από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αγγίζουν το €1 δισ. Το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωνε λίγο αργότερα ότι τα εισπραχθέντα ποσά είναι μόλις €80 εκατ., εκ των οποίων τα €31 εκατ. από το λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών. Τον Μάιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μας παρέπεμψε στο 2019 για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών δημιουργώντας περιβάλλον πλήρους ασυλίας σε κάθε είδους παραβάτες

Τις τελευταίες ημέρες και άλλα ιλαροτραγικά επεισόδια έρχονται να προστεθούν στα κυβερνητικά «κατορθώματα». Στις 16 Αυγούστου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υποτίθεται ότι είχε στόχο τη διόρθωση ασαφειών άλλης απόφασης του 2015. Στην τελευταία απόφαση «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν το -κάθε άλλο παρά ασήμαντο- παράρτημα που είχε η αρχική και αφορούσε τη δημιουργία μητρώου δεξαμενών στις οποίες αποθηκεύονται πετρελαιοειδή και ενεργειακά προϊόντα. Επίσης, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, φέτος στο υγραέριο κίνησης δόθηκε επιπλέον κίνητρο και νέο πεδίο δράσης στους επιτήδειους.

Εκεί που δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή οι κυβερνώντες είναι στην υπεροφορολόγηση αυτών που έχουν απομείνει να παράγουν και να πληρώνουν φόρους. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλήθηκε. 670.000 πολίτες δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, €95 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Ανίκανοι, αδιάφοροι και ιδεοληπτικοί θα καταφύγουν πάλι στην αγαπημένη τους συνταγή για να βρουν τα €300 εκατ. που χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων: θα στραγγίξουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία και τους συνεπείς φορολογούμενους. Η περιστολή της κρατικής σπατάλης και η πάταξη των λαθρεμπόρων είναι δύσκολα σπορ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ“.καταλήγει το Ποτάμι. 

 


σχετικα αρθρα