current views are: 8

24 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:08

Το Μαξίμου «επενδύει» στην επίσκεψη του Εμ. Μακρόν ενόψει ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας το Σάββατο

Δημοσίευση 04:08’

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας το Σάββατο

Στο «φουλ ανάβουν οι μηχανές» στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν να κυριαρχούν στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες.

Η σημασία που αποδίδεται από τον Αλέξη Τσίπρα στη φετινή παρουσία του στη ΔΕΘ καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεθαύριο το πρωί θα βρεθεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα συναντηθεί με εκπροσώπους των επιμελητηρίων της πόλης παρουσία των αρμοδίων υπουργών. Η συνάντηση αυτή αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι που θα συμπληρώσει το «παζλ» της ομιλίας του το Σάββατο το βράδυ στις 9 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο.

Ο «βραχνάς» της γ΄ αξιολόγησης,  το «άγρυπνο» μάτι των Θεσμών,  τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς και το «μαρκάρισμα» της ΝΔ σε οποιαδήποτε εξαγγελία γίνει από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία δεν θα υλοποιηθεί, είναι τα τέσσερα «βαρίδια» που έχει ο πρωθυπουργός στις «τσέπες» του ενόψει της συνολικής παρουσίας του στη ΔΕΘ.  

Στο περιβάλλον του  γνωρίζουν πως πέρα από την κεντρική ομιλία το Σάββατο το βράδυ, η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί για άλλη μια φορά από την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή το μεσημέρι. Ωστόσο η προετοιμασία για τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από την επικαιρότητα εκείνων των ημερών.

Από τη στιγμή που το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι πλούσιο, θεωρείται βέβαιο πως η περιγραφή της «επόμενης ημέρας» από το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, ο απολογισμός και η σύγκριση με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και οι κοινωνικές παρεμβάσεις που θα επιχειρηθούν μέσα στη χρονιά, θα είναι οι βασικοί άξονες των τοποθετήσεων του.

Από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται γίνεται ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν θα μείνει μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά θα αναφερθεί αναλυτικά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Από τις παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με τον νέο Καλλικράτη μέχρι και την προωθούμενη Συνταγματική αναθεώρηση.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΚΟΙΠ

Στο πλαίσιο των συνεχών συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο επιτελείο του Μαξίμου, σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Θα συζητηθούν, σε δεύτερη φάση μετά τις συναντήσεις που έγιναν με τον πρωθυπουργό, το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς και οι δράσεις και ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και των μεταρρυθμίσεων στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θετικό το momentum της παρουσίας Μακρόν στην Αθήνα

Το δύσκολο περιβάλλον, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε συνδυασμό με το συνεχές πρέσινγκ από την αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται να «βοηθήσει»  η άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν πως ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί μέσω της παρουσίας του και των δηλώσεών του να δώσει την απαιτούμενη «ώθηση» στον πρωθυπουργό όχι μόνο ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και της γ΄ αξιολόγησης που έρχεται.

Οι πληροφορίες που έρχονται από Γάλλους αξιωματούχους και αναφέρουν πως  ο κ. Μακρόν θα στείλει μήνυμα στους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω η νομισματική ένωση και ότι η  Ελλάδα ανακάμπτει έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης ικανοποιούν ήδη το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μπορεί το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου να είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, ωστόσο όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, φαίνεται πως πέρα από τις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό θα ακολουθήσει ομιλία του στην Πνύκα, ενώ για την επόμενη ημέρα έχει ήδη προγραμματιστεί να παραστεί και να μιλήσει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπριζίτ.

Στις Πρέσπες ο Αλέξης Τσίπρας

Οι ίδιες πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να ταξιδεύει αυτό το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως με αφορμή την  παρουσία του στη Μακεδονία ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί και στις Πρέσπες, όπου θα παραστεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στη συναυλία αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Ο πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού “Πρέσπεια” και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Λιάνη.
 


σχετικα αρθρα