Βαλίτσες για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είδε χθες τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στα κεντρικα γραφεία της οδού Πειραιώς, προγραμματίζει στη συμπρωτεύουσα σύσκεψη εργασίας με τους παραγωγικούς - εξαγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, καθώς και με τα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδας.

Στόχος του είναι να καταγράψει τις απόψεις τους, τις οποίες θα συμπεριλάβει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, κομμάτια του οποίου θα παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης εντάσσεται σε ένα κύκλο διαδραστικών συζητήσεων με φορείς και πολίτες, που έχει σχεδιάσει και οι οποίες δεν συνηθίζονται στη χώρα μας.

 Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκει τις ανοικτές συναντήσεις με ομάδες πολιτών όχι μόνο για να τους δει και να τους μιλήσει, αλλά κυρίως  για να τους ακούσει: Για να πουν τι πήγε λάθος, τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και πού πρέπει να πάει η χώρα. «Εμείς κάνουμε ανοιχτή πολιτική με ανοιχτά μέσα.  Όχι μέσα από στημένες συνδιασκέψεις, που έρχονται  πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι χειροκροτητές. Και είμαστε εδώ για να ενσωματώσουμε νέες  ιδέες και δυνάμεις. Για να τις κάνουμε πολιτική και για να αλλάξουμε με αυτές τη χώρα», έχει τονίσει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το τελικό κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα καταρτιστεί με αυτό τον τρόπο, θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο Αρχών του κόμματος το Νοέμβριο: «Η πρότασή μας δεν θα είναι μια κομματική διακήρυξη. Θα είναι  ένα συνολικό σχέδιο για μια νέα εθνική επανεκκίνηση. Θα ανήκει στους πολίτες που θα έχουν την ευκαιρία να το συνδιαμορφώσουν. Και θα επιδιώξω τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις πάνω σε αυτό» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Στις επόμενες ημέρες πάντως, τα στελέχη της ΝΔ, όπως λένε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται να μπουν στο παιχνίδι αποπροσανατολισμού που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου και θα επιμείνουν στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών. «Η κυβέρνηση εκδηλώνει ευαισθησία για το Σταλινισμό, αλλά δεν επιδεικνύει ανάλογη ευαισθησία για τα μνημόνια και την περικοπή των συντάξεων» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Τα βασικά θέματα για τον κόσμο είναι η τσέπη τους, η τσέπη τους και η τσέπη τους… Ήρθαν ως ‘’Ρομπέν των Φτωχών’’ και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους, έκοψαν το ΕΚΑΣ, έκαναν περικοπές στις συντάξεις, αύξησαν τον ΦΠΑ στο 24%, αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση. Δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση από αυτά» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας τη ρήση Μιτεράν, ότι «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα». «Η ΔΕΘ θα είναι πάντα το μαρτύριο του κ. Τσίπρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Π.Ε., Λευτέρης Αυγενάκης.