current views are: 10

26 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση06:08

Η στρατηγική Μητσοτάκη και τα βασικά εκλογικά σενάρια

Δύο βασικά σενάρια συζητούνται αυτή τη στιγμή στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία

Δημοσίευση 06:08’

Δύο βασικά σενάρια συζητούνται αυτή τη στιγμή στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία

Δύο βασικά σενάρια συζητούνται αυτή τη στιγμή στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, σχετικά με τον ορίζοντα των εκλογών. Και τα δύο έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα κλείσει ποτέ την τρίτη αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση της οποίας ξεκινά το Σεπτέμβριο και δεν θα πάρει νέα μέτρα. Με βάση αυτή την παραδοχή, το πρώτο σενάριο θέλει τον κ. Τσίπρα να λαμβάνει υπόψη του την πιθανότητα ότι είναι νέος ηλικιακά και σε ένα βαθμό μπορεί να διασωθεί πολιτικά, οπότε να προχωρήσει σε κάποιες παροχές και σε εκλογές μέσα στο 2018, σίγουρα πριν τον Αύγουστο, οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Το δεύτερο σενάριο που συζητείται, είναι αυτό της «ανωμαλίας». Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας συνεχώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, περνά τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας μετά το τρίτο μνημόνιο και σέρνει τη χώρα μέχρι το 2019 σε τριπλές κάλπες. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, καθώς όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, η Ελλάδα θα ζήσει στιγμές α΄εξαμήνου 2015.

Από τη ΝΔ θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν στη φετινή ΔΕΘ «θα σερβίρει νέα ψέματα, που δεν θα αφορούν την Οικονομία, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς.  Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουν και τα 13 ψέματα από την περυσινή ομιλία του κ. Τσίπρα που είχαν καταδείξει με ανακοίνωσή τους πριν από λίγες ημέρες και για τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε καμία απάντηση.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, με μια στρατηγική που ξεφεύγει από την παραδοσιακή τακτική που ακολουθούν τα ελληνικά κομματα, θα επιχειρήσει να θέσει τη δική του ατζέντα στο δημόσιο διάλογο. Στο επίκεντρο εκτός από την οικονομία, θα βρίσκονται και τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η ασφάλεια. Παράλληλα θα επιμένει στην ανάγκη να στηθούν άμεσα οι κάλπες, «όχι γιατί το θέλει η ΝΔ, αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα». 

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφεραν από τη ΝΔ. Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, με ένα κεντρικό στόχο: να αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών, πείθοντάς τους, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα και πως η πολιτική Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι μονόδρομος.


σχετικα αρθρα