«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών», τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς παραμονή του ιστορικού όπως όλα δείχνουν Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι το ευρωομόλογο είναι η λύση ενώ τονίζει τη σημαντικότητα της αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας «που βουλιάζουν στην ύφεση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν ζητά “χαριστική μεταχείριση''».

«Υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Γιατί, όσο παρατείνεται η αστάθεια, τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση».

Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει την οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών στον κρατικό δανεισμό καθώς και το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας το οποίο «επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση».

Επίσης καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να «βοηθήσουν έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής»

«Λύσεις υπάρχουν. Οι λύσεις αυτές είναι, ήδη, στο τραπέζι», προσθέτει
«Χωρίς Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν αλλάξουν οι όροι του δανεισμού της, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση».