current views are: 11

28 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση13:12

Πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης πάνω στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Απίστευτη δήλωση Τ. Αλεξιάδη πως οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού είναι «περσινά ξινά σταφύλια»

Δημοσίευση 13:12’

Απίστευτη δήλωση Τ. Αλεξιάδη πως οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού είναι «περσινά ξινά σταφύλια»

Την Κυριακή αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να πληρώσουν 3,1 δισ. εκκατομύρια ευρώ σε πέντε δόσεις. 

Πάνω στα εκκαθαριστικά του φόρου που… θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Αντιπολίτευση και κυβέρνηση συγκρούονται με τις δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη στο «Ακραίως» πως η δήλωση του πρωθυπουργού περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ είναι «περσινά ξινά σταφύλια» απλά να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ο Βασίλης Κικίλιας από πλευράς ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για ψέματα λέγοντας πως  «από σήμερα οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει πως ο πρωθυπουργός «θα τον καταργούσε πρόπερσι και θα τον μείωνε πέρσι».
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας υπενθυμίζει τη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Απέναντι στα συνεχή ψέματα Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και έχει δεσμευτεί να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια της κυβέρνησής του» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στο ίδιο πνεύμα ο Λευτέρης Αυγενάκης εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας: «Συνεχίζουν να αποκαλύπτονται οι ψεύτικες υποσχέσεις και τα παραμύθια του κ. Τσίπρα προς τους Έλληνες πολίτες. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2017 επιβεβαιώνει τα…ψέματα του κ. Τσίπρα: τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας πρόπερσι και θα μείωνε πέρυσι. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αποτελεί βασικό εισπρακτικό μέσο της κυβέρνησης».

Ο γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι, αφού, για άλλη μια φορά, δεν θα ισχύσει η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της περσινής ΔΕΘ, όπου είχε υποσχεθεί ότι από το 2017 θα ισχύσει 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο που πληροί κάποια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αναφορικά με το εισόδημα, την επιφάνεια των κτισμάτων και τη συνολική αντικειμενική αξία αυτών».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει επίσης, πως παράλληλα «η προστασία της πρώτης κατοικίας “πήγε περίπατο” και πλέον χάρη στην “αριστερή” ευαισθησία οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρονικούς πλέον πλειστηριασμούς» ενώ κάνει λόγο για «θλιβερή κληρονομιά του κ. Τσίπρα, μια κληρονομιά ψεμάτων, μια κληρονομιά…παραμυθά που εμπαίζει τους Έλληνες πολίτες».

«Φθηνή αντιπολίτευση»

«Η ΝΔ και ο κ. Κικίλιας συνεχίζουν τη φθηνή αντιπολίτευση, θεωρώντας πως οι πολίτες πάσχουν από μαζική αμνησία», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντώντας στη ΝΔ και ασκώντας της συνολική κριτική ως προς το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού “υπενθυμίζει” στη ΝΔ και τον εκπρόσωπό της τα εξής: 

«1) Τον ΕΝΦΙΑ, που όψιμα θυμήθηκε να δεσμευθεί πως θα μειώσει η ΝΔ, τον επέβαλε η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ και διαρκώς δεσμεύονταν για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να πράξουν τίποτα.

 2) Η σημερινή κυβέρνηση, στο μετρό του δυνατού, έπραξε το αυτονόητο. Προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

 3) Η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό θάρρος και να ομολογήσει ότι έκανε λάθος όταν καταψήφιζε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που έφερε η κυβέρνηση με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».

«Αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη»

«Με τον ΕΝΦΙΑ αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και η αποκάλυψη του τι πραγματικά πρεσβεύουν» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντας την στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ως προπέτασμα καπνού για την κατάληψη της εξουσίας.
 
«Η δέσμευση για την άμεση κατάργηση του και οι προτροπές στους πολίτες να μην τον πληρώνουν ήταν επίδειξη ψευτομαγκιάς.
Η αδυναμία οποιασδήποτε αλλαγής στη δομή και το περιεχόμενο του, είναι απόδειξη οκνηρίας και αβελτηρίας.
Η προείσπραξη του από τους δικαιούχους επιστροφής φόρου και μάλιστα σε μια δόση, είναι ο ορισμός της αυθαιρεσίας» αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με επικεφαλής τον κ Τσίπρα».
 
Κατά το ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για «ένα συνονθύλευμα εξουσιομανίας και ψευτομαγκιάς, οκνηρίας και αβελτηρίας, αυθαιρεσίας και αναλγησίας, μια πολιτική απάτη με ονοματεπώνυμο».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαλώνουν για το πότε οι πολίτες πλήρωναν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες ξέρουν και θυμούνται τι τους έταζαν. Τώρα μετρούν στη μια τσέπη τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και στην άλλη αν τους φθάνουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους τους επόμενους μήνες. Ο καυγάς για τους φόρους έχει νόημα. Έχει νόημα όμως όταν αφορά το μέλλον και το πώς θα μειωθούν με ταυτόχρονη μείωση των αχρείαστων δαπανών για τη συντήρηση του κομματικού κράτους. Αλλά τέτοια αντιπαράθεση δυστυχώς δεν βλέπουμε…», σημειώνει από την πλευρά του το Ποτάμι. 

 «Στρατηγική η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ»

Σε κατηγορηματικό ύφος κυμάνθηκε και το ΚΚΕ, εκτοξεύοντας βολές κατά της κυβέρνησης.

Ο Περισσός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι  «Τα δυσβάσταχτα χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τα οποία νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και διατήρησε – παρά τις αντίθετες υποσχέσεις – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της στρατηγικής ταύτισης αυτών των κομμάτων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, την οποία προσπαθούν να κρύψουν πίσω από κάλπικες αντιπαραθέσεις».


σχετικα αρθρα