current views are: 9

29 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:01

Η ΔΕΘ «ομπρέλα» για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που θέλει να χαράξει το Μαξίμου

Οι μεταρρυθμίσεις «γεμίζουν» το «μικρό καλάθι» του Αλ.Τσίπρα

Δημοσίευση 04:01’

Οι μεταρρυθμίσεις «γεμίζουν» το «μικρό καλάθι» του Αλ.Τσίπρα

Μολύβι και χαρτί έχουν πάρει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποτυπώσουν τα βασικά σημεία πάνω στα οποία θα κινηθεί η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου με την καλυτέρευση της καθημερινότητας να διαχέεται σε όλες τις πτυχές των δεσμεύσεων και των σχεδιασμών που θα εξαγγείλει. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει και «άρωμα» φοροελαφρύνσεων που θα αντισταθμίσουν, έως ένα βαθμό τις μειώσεις των συντάξεων το 2019.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη διαμορφωθεί μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Τις πρωινές επισκέψεις του σε χώρους παραγωγής (σήμερα θα βρεθεί στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» στις 10.30 π.μ.) θα ακολουθούν πολύωρες συσκέψεις για τη διαμόρφωση της πολυσέλιδης ομιλίας του στη ΔΕΘ, αλλά και για την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη.

Με το «καλάθι» που θα έχει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να είναι σχεδόν άδειο, στο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν ήδη βρει το  αφήγημα, το οποίο θα αναδείξει την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα το διήμερο 9-10 Αυγούστου και θα στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες:

  • Στην επιστροφή στην κανονικότητα με τον Αλέξη Τσίπρα να περιγράφει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Αναμένεται να αναλύσει παράλληλα τα «κέρδη» που θα αποκομίσει η Ελλάδα και τη «νέα σελίδα» που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ με την έξοδο από την επιτροπεία. Απόρροια αυτών θα είναι η στόχευση για τη δίκαιη ανάπτυξη για την οποία θα μιλήσει  ο πρωθυπουργός, η αναδόμηση του κράτους πρόνοιας, οι επενδύσεις, οι περισσότερες κοινωνικές παρεμβάσεις, η καταπολέμηση της ανεργίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προβλέψεις για κατηγορίες επαγγελματιών που δεν ασκούν δραστηριότητα, η ρύθμιση παλαιών οφειλών επιχειρήσεων, κλπ.
  • Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια οδηγούν στο να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα εστιάσει το Μαξίμου όλο τον επόμενο χρόνο. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απασχόλησε εξολοκλήρου το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και την αλλαγή πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Είναι ένα από τα ζητήματα που θα προτάξει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο Ίδρυμα και θα φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, στις αλλαγές στους δήμους και στις περιφέρειες με τον νέο Καλλικράτη, στις παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση για την επιλογή των στελεχών, στη διευκόλυνση των επενδύσεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας,  στη στήριξη που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στη νέα γενιά, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα  πιέσουν τον ΕΝΦΙΑ προς τα κάτω από το 2020, κλπ.
  • Το τρίτο και βασικό σημείο είναι ο αναλυτικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου με παράθεση στοιχείων και αριθμών και η σύγκριση που θα επιχειρήσει να κάνει με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να απαντήσει συνολικά στις βολές της ΝΔ όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά για το πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης, αλλά και να προλάβει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα βρεθεί μια εβδομάδα μετά και εκείνος στη Θεσσαλονίκη.

Βασικός στόχος του επιτελείου του πρωθυπουργού είναι μέσα από την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Η επικοινωνιακή «καταιγίδα» που έχει εξαπολύσει το Μαξίμου με την έναρξη της πολιτικής χρονιάς συνεχίζεται με τον πρωθυπουργό αύριο το βράδυ να παρουσιάζει μαζί με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση για την περίοδο 2017 – 2019.
 


σχετικα αρθρα