current views are: 11

30 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:06

Δύσκολο το φθινόπωρο για το Μαξίμου – Πρώτος στόχος η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης

Φόβοι για καθυστερήσεις που θα εντείνουν την αβεβαιότητα

Δημοσίευση 04:06’

Φόβοι για καθυστερήσεις που θα εντείνουν την αβεβαιότητα

Η επόμενη ημέρα από το «ευχάριστο διάλειμμα» της ΔΕΘ και της έλευσης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα δεν έχει μπει σε δεύτερη μοίρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο ετοιμάζεται ήδη για τα δύσκολα που έρχονται, καθώς και τα πρώτα «τεστ» που έχουν να αντιμετωπίσουν στην οδό Νίκης. Και μόνο το γεγονός ότι είναι σε εκκρεμότητα 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 35 πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, χτυπά «καμπανάκι» στην Ηρώδου Αττικού.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί  στο Euroworking Group και, αφού πιστοποιήσει  προς τους εταίρους πως έχουν πληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θα πάρει το «πράσινο φως» για την επόμενη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών θα «ζυγίσει» τις διαθέσεις των Θεσμών ενόψει της γ΄ αξιολόγησης, όμως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αν οι πληροφορίες που θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ να έρχεται στην Αθήνα στα τέλη του άλλου μήνα επιβεβαιωθούν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα έχουν μια χρυσή ευκαιρία, προκειμένου να ξεθολώσουν το τοπίο γύρω από τη στάση του ΔΝΤ και να ξεκινήσουν την γ΄ αξιολόγηση με «το δεξί».

Ένα νέο «παιχνίδι καθυστερήσεων» από το ΔΝΤ με την «απειλή» νέων μέτρων, της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, καθώς και τη μεταφορά των αντίμετρων το 2023, θα προκαλούσαν στην κυβέρνηση ένα ασφυκτικό πρέσινγκ, που όπως παραδέχονταν κορυφαία στελέχη  και είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, δεν αποκλείεται να επιτάχυνε και τις πολιτικές εξελίξεις.

Φόβοι πως η Ουάσινγκτον για ακόμα μια φορά δεν θα είναι συνεργάσιμη εξέφραζαν αρκετοί υπουργοί με τους οποίους συνομίλησε το newpost.gr κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. Ακόμα και η αποφυγή ενός «τέταρτου μνημονίου» θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν συνεχώς πως ο στόχος που υπάρχει είναι η χρηματοδότηση της χώρας να στηριχθεί εξ’ ολοκλήρου από τις αγορές μετά τον ερχόμενο Αύγουστο.  

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά πως στη ΝΔ έχουν επενδύσει στη συγκεκριμένη περίοδο και το «σφυροκόπημα» από την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ασταμάτητο, προκειμένου να κερδίσει όσο δημοσκοπικό έδαφος μπορεί. Η αρχή θα γίνει στη ΔΕΘ,  καθώς το Μαξίμου έχει «εγκλωβιστεί» σε μια πολιτική υπερφορολόγησης, η οποία είναι αδύνατον να αντισταθμιστεί.  

Στα προαπαιτούμενα του φθινοπώρου προβληματίζουν επίσης ο συνδικαλιστικός νόμος (πλέον θα απαιτείται το 50% συν 1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας), η μείωση των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις (πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ).

Ο τομέας των εσόδων θα είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας, γιατί μπορεί για το 2017 τα πράγματα να είναι εξασφαλισμένα, ωστόσο μεγάλες αποκλίσεις από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις θα προκαλέσουν ένα αρνητικό κλίμα και ένα «πάτημα» στο ΔΝΤ για να ζητήσει επιπλέον μέτρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2018 που ανεβαίνει κατακόρυφα στο 3,5%. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν ο φετινός στόχος του 1,75% να υπερκαλυφθεί πάνω από  την περιοχή του 2%, ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα καλό «μαξιλάρι» για την επόμενη χρονιά.

Για την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας, καθώς εξαιτίας της υπερσυγκράτησης δαπανών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει τις προβλέψεις που έχουν γίνει. Με την κοινωνική δυσφορία, όμως να φουντώνει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η λανθασμένη τακτική της προηγούμενης χρονιάς με τη σύνδεση της αξιολόγησης με το χρέος δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί. Αυτό το ζήτημα, ωστόσο θα τεθεί στο τραπέζι εκ νέου από το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να ζητήσει επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών με πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση που να φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Οκτώβριος, οπότε προσδιορίζεται η έλευση των εταίρων στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που αυτός ο μήνας χαθεί, στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως η πλευρά των δανειστών δεν αποκλείεται να εγείρει συνεχώς καινούργια ζητήματα και η κυβέρνηση να  κινδυνεύει να βρεθεί για άλλη μια φορά με την «πλάτη στον τοίχο».
 


σχετικα αρθρα