Σε διαφοροποίηση της στάσης Σαμαρά απέναντι στον Πρωθυπουργό προσανατολίζονται στην ΝΔ, αντιλαμβανόμενοι πλέον την ανάγκη προσαρμογής του προφίλ του Προέδρου της ΝΔ σε ένα περισσότερο ηγετικό μοντέλο. Στόχος είναι η καθιέρωση του Αντώνη Σαμαρά ως αυριανού Πρωθυπουργού και, υπό αυτό το πρίσμα, η κριτική στον Γ. Παπανδρέου περνάει σε δεύτερη μοίρα και θα ασκείται πλέον επί προσωπικού όταν κρίνεται αναγκαία η στοχοποίησή του. Ένα πρώτο δείγμα δόθηκε χθες, κατά τη δήλωση του Α. Σαμαρά εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, στο μακροσκελές κείμενο της δήλωσής του απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στον κ. Παπανδρέου και προτίμησε να εστιαστεί σε ένα πολιτικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες με παράλληλη αναφορά των προσφερόμενων λύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας αλλά και τη διασφάλιση της συνοχής της Ευρώπης.

Οι επιτελείς Σαμαρά επέλεξαν προφανώς μια ιδανική συγκυρία, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες προσφέρονται για την ανάπτυξη ενός πατριωτικού προφίλ το οποίο δεν υπηρετείται από στρατηγικές που στόχο έχουν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα, η κριτική προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα αποτελέσει κύριο έργο του εκπροσώπου και των στελεχών της ΝΔ.

Στην αυτή λογική κινήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ και ως προς την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου. Τον άφησε να πει συνοπτικά ό,τι είχε να του πει, του απάντησε με μία φράση ότι οι θέσεις της ΝΔ είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες και η επικοινωνία έληξε εκεί, έχοντας μετά βίας συμπληρωθεί ένα τρίλεπτο.

Στην Συγγρού εκτιμούν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Πρωθυπουργού έχει εξαντληθεί. Διαπίστωση που προκύπτει και από τα δημοσκοπικά συμπεράσματα τα οποία, όχι μόνο έχουν παγιώσει την πρωτοπορία της ΝΔ αλλά εμφανίζουν πλέον τον Σαμαρά ικανότερο του Παπανδρέου για να διαχειριστεί το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στους Έλληνες πολίτες.

Ως εκ τούτου, η ανάγνωση των επιτελών της ΝΔ συνοψίζεται στο συμπέρασμα ότι στην αντίληψη της κοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου δεν αποτελεί πλέον ισότιμο συνομιλητή του κ. Σαμαρά, γεγονός που οδηγεί στην αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της Συγγρού και στον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών στόχων.