current views are: 7

3 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:09

Αλ. Φλαμπουράρης: Με θλίβει η Φώφη Γεννηματά – Δεν καταργούνται οι εξετάσεις στο Λύκειο – Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει όταν αλλάξουν οι αντικειμενικές

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακραίως»

Δημοσίευση 07:09’

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακραίως»

Μετά την απαραίτητη καλοκαιρινή διακοπή η εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή επέστρεψε και πάλι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

«Ποδαρικό» έκανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας και ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του πρωθυπουργού που μίλησε για όλα τα φλέγοντα πολιτικά ζητήμα όπως το άρθρο του πρωθυπουργού στο Documento και την σκληρή απάντηση της Φ. Γεννηματά αλλά και για ΕΝΦΙΑ, το Ελληνικό και τη… δίκαιη ανάπτυξη.

«Με θλίβει μια τέτοια τοποθέτηση (σ.σ. της Φώφης Γεννηματά) που κρύβει άγχος. Θα μπορούσε να μην είναι υβριστική. 
Ελπίζω πως οι εκατοντάδες χιλιάδες που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν θα είναι ευχαριστημένοι από αυτές τις δηλώσεις της κας Γεννηματά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση απευθύνεται στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ο στόχος του είναι να προσελκύσει όλους όσους συμφωνούν ή περίπου συμφωνούν με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα»
, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας

«Το πολιτικό κλίμα και τα πολιτικά ήθη έχουν υποβαθμιστεί» εκτίμησε και πρόσθεσε: «Ένας πολιτικός διάλογος ανάμεσα στα κόμματα είναι αναγκαίος για να βγει πιο εύκολα η χώρα από τη κρίση. Ο διάλογος δεν είναι μόνο να κάτσουν πέντε σε ένα τραπέζι αλλά είναι να διαμορφώνεται η δυνατότητα διατύπωσης απόψεων έστω και με διαφωνίες».

«Υποσχεθήκαμε να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό. Σε ένα βαθμό το πετύχαμε. Η μάχη δόθηκε. Πολλά πράγματα δεν κερδήθηκαν. Κερδίσαμε ένα ποσοστό αλλά δεν παραδοθήκαμε», ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης.

«Δεν έχουμε κατάργηση των Εξετάσεων – Στόχος να αποφορτιστεί το Λύκειο»

Αναφερόμενος στο θέμα της… ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως «έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» τα όσα θα θέσουμε «μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 που θα γίνουν εκλογές». 

«Στον τομέα της νεολαίας υπάρχουν δύο προβλήματα: Ανεργία και πως μέσα από σχολεία και πανεπιστήμια θα ελαφρύνουμε τη ζωή του Έλληνα νέου. Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση σε σχέση με το νέο Λύκειο» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να αποφορτιστεί το Λύκειο. Δίνουμε σημασία στη μείωση μαθημάτων και στο πως θα παράγεται και θα παραδίδεται η γνώση και μια σχετική αποδέσμευση από το σύστημα εισαγωγής.

Σε αυτή τη φάση βάζουμε τα δύο στάδια (διπλές εξετάσεις) […] Δεν έχουμε κατάργηση των εξετάσεων έχουμε διαφοροποίηση. Δεν υπάρχει υποδομή για να καταργηθούν οι εξετάσεις».

«Δίνει (ο μαθητής της γ’ Λυκείου) μία εξέταση τον Ιανουάριο και μία τον Ιούνιο. Καμία νέα εξέταση για την εισαγωγή. Θα έχει δύο ευκαιρίες ο μαθητής καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και την πρώτη αν χρειαστεί ή μόνο τη δεύτερη», διευκρίνισε. 

«Για τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα»

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υποσχέσεων που έχουμε δώσει έχουν μπει σε ένα δρόμο υλοποίησης» υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης προσθέτοντας: «Αν δεν ήμασταν σε μνημόνιο και μια καταναγκαστική πολιτική τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά… Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το 100% της πολιτικής μας. Προσπαθούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις».

«Για τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα αν δεν προσδιοριστούν οι νέες αντικειμένικές αξίες» παραδέχθηκε ο κ. Φλαμπουράρης και σημείωσε:

«Ελπίζω του χρόνου στη Θεσσαλονίκη θα μπορέσουμε να πούμε τις νέες αντικειμενικές αξίες».

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι φτιάξαμε τα πράγματα και επανήλθε η ευτυχία στον κόσμο. Υπάρχουν παράπονα και για ΕΝΦΙΑ και για υψηλή φορολογία. 
Θα νιώθαμε ενοχές αν δεν προσπαθούσαμε καθόλου. Νιώθουμε λιγότερες ενοχές επειδή προσπαθούμε», ανέφερε.

«Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει»

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «δίκαιη ανάπτυξη» προσθέτοντας πως «εννοούμε ότι τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης θα μοιραστούν με δίκαιο τρόπο σε όλους».

«Θα προστατεύσουμε την εργασία. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει προστασία», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Φλαμπουράρης ισχυρίστηκε πως «προχωράει. Το βλέπουν όσοι ασχολούνται με το θέμα».

«Υπάρχει μία καθυστέρηση γιατί περίμεναν (οι επενδυτές) δασαρχείο και αρχαιολογία» δήλωσε και τόνισε «Αν τέλος του χρόνου ή Γενάρη 2018 γίνει η μεταβίβαση μετοχών στον επενδυτή τότε ξεκινάει η επένδυση».

Μάλιστα αναγνώρισε πως «αυτό που θέλουμε είναι ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όλος ο κόσμος περιμένει τις θέσεις εργασίας».
«Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα αρχίσει η επένδυση στο Ελληνικό», κατέληξε ο υπουργός.

«Τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο»

«Τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο» υποστήριξε ο Αλέκος Φλαμπουράρης στο «Ακραίως» σημειώνοντας πως «τότε θα ανοίξουν οι κάνουλες».

Αναφερόμενος στο «πακέτο Γιούνκερ» τόνισε πως «για να αξιοποιηθεί θέλει δύο πράγματα (…) Είναι δάνειο και έχει μία τρομακτική διαδικασία. Πρέπει να καταθέσεις business planκαι χρειάζεται για να εγκριθεί θέλει τα έσοδα – έξοδα να είναι θετικά, να έχει συν για να μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο».

«Δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια», σχολίασε.

Για το θέμα της φοροδιαφυγής ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «πολλαπλασιάζουμε τους ανθρώπους που κάνουν έλεγχο. Δεν γινόντουσαν έλεγχοι. Αν γινόντουσαν έλεγχοι δεν θα υπήρχαν άνθρωποι που χρωστούν από 300 εκατ. έως 1 δίσ.».

Για το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ο κ. Φλαμπουράρης σχολίασε πως «Καμία πρώτη κατοικία δεν έχει φύγει από τον ιδιοκτήτη της. Σε αυτό έχουν συμβολή και οι τράπεζες. Όσοι γράφουν τέτοια πράγματα κάνουν λάθος. Πρώτη κατοικία σας διαβεβαιώνω πως δεν έχει βγει (σ.σ. στο σφυρί)».

Το «καλάθι» της ΔΕΘ

Σε νέα ερώτηση για το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «Θα μιλήσει για τα θέματα που έχουν ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθούν. Θα μιλήσει για μείωση ανεργίας, ανάπτυξη, αύξηση των εσόδων  και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι θέματα διαγχρονικά».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη ή θετικό τόνισε «Δεν το ξέρω. Λέω μια γενική εικόνα που υπάρχει. Τα πράγματα βελτιώνονται».

 Απαντώντας για τον αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να «ηγηθεί» της Κεντροαριστεράς ο κ. Φλαμπουράρης αρκέστηκε να πει «Εμείς είμαστε Αριστερά. Οι σοσιαλοδημοκράτες υπάρχει ανάγκη να αυτοπροσδιοριστούν γιατί έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στον κόσμο και την Νέα Δημοκρατία».  

«Δεν μπορεί να υπάρχει Κεντροαριστερά που έχει εχθρό την Αριστερά», κατέληξε

«Διαφωνούμε με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν»

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σημειώνοντας: «Είναι σαφές πως είμαστε αντίθετοι με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Συστήνουμε στις μεγάλες δυνάμεις να είναι ψύχραιμες. Να επιδιώξουν μία συζήτηση με αυτόν τον τύπο. Αυτός προκαλεί αλλά εμείς δεν πρέπει να πέσουμε στην πρόκληση του. Εμάς μας ενδιαφέρει η ύπαρξη του κόσμου, η ανάπτυξη του και η ευημερία του».

Ερωτώμενος αν είναι αντίθετος με το πολιτικό καθεστώς σημείωσε «Είμαι γενικός εναντίον των πυρηνικών όπλων. Το πολιτικό καθεστώς δεν το έχω μελετήσει αλλά νομίζω ότι είναι καθεστώς δεν εκλέγεται οπότε όχι μόνο δεν είμαστε υπέρ. Είμαστε κατά»


σχετικα αρθρα