current views are: 16

3 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:55

Γ. Ραγκούσης: Το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη

Mε αφορμή τα «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ και την ιδρυτική τους διακήρυξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Γιάννης Ραγκούσης με άρθρο του αναφέρεται στο χθες και στο σήμερα. 

Δημοσίευση 07:55’
αρθρο-newpost

Mε αφορμή τα «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ και την ιδρυτική τους διακήρυξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Γιάννης Ραγκούσης με άρθρο του αναφέρεται στο χθες και στο σήμερα. 

Mε αφορμή τα «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ και την ιδρυτική τους διακήρυξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Γιάννης Ραγκούσης με άρθρο του αναφέρεται στο χθες και στο σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” ο κεντρικός άξονας του υποψηφίου για την ηγεσία του νέου κεντροαριστερού φορέα, είναι πως το «την 3η του Σεπτέμβρη 1974, το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» ενώ παράλληλα επισημαίνει πως «σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα 3η του Σεπτέμβρη, για την επόμενη Ελλάδα, τους νέους, τους Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν».

Ο κ. Ραγκούσης αφού κάνει μία ιστορική αναδρομή καταλήγει σε τέσσερις θεμελιώδεις στόχους για το μέλλον.

Ενα απόσπασμα της παρέμβασης Ραγκούση: 

«Η 3η Σεπτεμβρίου έχει σημαδέψει δύο φορές την ιστορία της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Το 1843, με την επανάσταση του Μακρυγιάννη, η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα, σε συνθήκες κρίσης και χρεοκοπίας.

Το 1974, με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου για περίπου 4 δεκαετίες.

Χωρίς να μπορέσει να αποφύγει σοβαρά λάθη σε αυτήν τη διαδρομή, το ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα συνέβαλε καθοριστικά στη σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος καθώς και στην μεταπολιτευτική πρόοδο του ελληνικού λαού.

Ενώ έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τα επίορκα πολιτικά στελέχη του, εντούτοις δεν του ανήκει η ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της πατρίδας μας που οδήγησε στα μνημόνια, ούτε η ευθύνη για την τερατογέννηση του αντιμνημονιακού λαϊκισμού το 2010, που ακόμη μας κρατά εγκλωβισμένους σε αυτά.

Το Πασοκ για όσους πολίτες πίστεψαν στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη, ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και τον άνθρωπο.

Το Πασοκ δεν ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τη Νέα Δημοκρατία του κ.Μητσοτάκη.

Ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης, έχει πια κλείσει. Αλλά το καινούργιο δεν έχει ακόμη γεννηθεί.

Στις 3 Σεπτέμβρη του 2017, χρειαζόμαστε μία μεγάλη πολιτική απόφαση. Να κάνουμε τη δημοκρατική επανάσταση της δικής μας εποχής.

Να πάμε στην επόμενη Ελλάδα, να επαναθεμελιώσουμε τη δημοκρατία μας, να ανοίξουμε το δρόμο στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που παράγουν καθώς και να αναγεννήσουμε την προοδευτική μας παράταξη.

Τα 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου συμπύκνωσε το αίτημα των καιρών μιας χώρας πληγωμένης από τη δικτατορία και ταπεινωμένης από την εισβολή στην Κύπρο, στο τετράπτυχο της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, Δημοκρατική Διαδικασία.

Όπως η διακήρυξη της 3 Σεπτεμβρίου συνόδεψε τη γέννηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, έτσι και σήμερα απαιτείται μία νέα 3η του Σεπτέμβρη που θα συνοδεύσει την γέννηση της νέας προοδευτικής παράταξης με το τετράπτυχο: Εθνική Κυριαρχία, Παραγωγική Ευημερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Επαναθεμελίωση του Πολιτικού Συστήματος.

Για να πάμε στην επόμενη Ελλάδα χρειάζεται κάτι βαθύ, ουσιώδες, που φτάνει μέχρι την ριζική αναθεώρηση νοοτροπιών και αξιών που μας καθηλώνουν στο χτες, που φτάνει μέχρι την ριζική αναθεώρηση του προσανατολισμού της κοινωνίας μας.

Για να νικήσει η Ελλάδα της παραγωγής και να ηττηθεί οριστικά ο κρατικοδίαιτος μεταπρατισμός, δεν αρκούν επιμέρους μικροπαρεμβάσεις και διστακτικές μεταρρυθμίσεις που είτε δεν τις πιστεύουμε, είτε αδυνατούμε να τις εφαρμόσουμε. Δεν αρκεί απλώς η αλλαγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή κυβερνητικού προγράμματος.

Χρειάζεται αλλαγή ιστορικής πορείας. Χρειάζεται μια δημοκρατική επανάσταση. Πριν από όλα, χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, στην πολιτειακή αρχιτεκτονική».


σχετικα αρθρα