ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πάνου Καμμένου με φίλους του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2017, 12:44 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2017, 13:34
Συνάντηση Πάνου Καμμένου με φίλους του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με φίλους του Ιδρύματος διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού «Μαρία Τσάκος» με έδρα το Μοντεβιδέο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με φίλους του Ιδρύματος διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού «Μαρία Τσάκος» με έδρα το Μοντεβιδέο.
 
Την αποστολή συνόδευε η Διευθύντρια του Ιδρύματος Μαργαρίτα Λαριέρα και ο καθηγητής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Στράτος Παπαδημητρίου.
 
Στη συνάντηση παρέστη και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Η παρουσία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας τιμά και μας συγκινεί. Αποδεικνύετε, έμπρακτα, ότι η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά δυνατά, σε κάθε γωνιά της υφηλίου.Έλληνες είναι αυτοί που συμμετέχουν στη διάδοση της ελληνικής Παιδείας και ως Έλληνες σας υποδεχόμαστε εδώ.
 
Ιδρύματα, όπως το δικό σας, αποτελούν πόλο συσπείρωσης όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των «Ελλήνων κατ’ επιλογήν», όπως αναφέρει συχνά η κ. Μαργαρίτα Λαριέρα τόσο στις ομιλίες της όσο και στην εκπομπή της στο ραδιόφωνο της Ουρουγουάης
 
Μέσα από την ανιδιοτελή πολιτιστική και επιμορφωτική σας δραστηριότητα, λειτουργείτε ως εκπρόσωποι του Ελληνισμού στο εξωτερικό, αλλά και ως υπερασπιστές των δικαίων του, των θεμελιωδών αξιών, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
 
Με αυτό το θαυμαστό τρόπο καταφέρατε να διευρύνετε τις δραστηριότητες και τους ορίζοντές σας προς όλες τις κατευθύνσεις, να σας αγκαλιάσει ο λαός της Ουρουγουάης, μετουσιώνοντας το όραμα του καρδαμυλίτη ναυτικού και ιδρυτή του Ιδρύματος, Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου.
 
Παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για τις δραστηριότητές σας και καμαρώνουμε, διότι τα δικά μας τέκνα, με τις επιτυχίες τους στην αλλοδαπή, συνεχίζουν να αποτελούν έναν αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού, των παραδόσεων και των ιδανικών της φυλής μας.
 
Γνωρίζουμε πολύ καλά, εδώ στην Ελλάδα, ότι η ομογένειά μας, αλλά και οι απανταχού φίλοι της, είναι o βασικός παράγοντας εθνικής ισχύος.
 
Από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες και κοινές αξίες που διέπουν τα έθνη μας.
 
Περάσαμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, αλλά η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα» σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συμβάλλει στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας των λαών της περιοχής μας.
 
Είχατε την τύχη να γνωρίσετε ένα παράδειγμα ελληνικής οικογένειας, της οικογένειας Τσάκου, τον καπετάν Παναγιώτη, αλλά και παλαιότερα την Μαρία Τσάκος που «έφυγε» πολύ νωρίς. Ο καπετάν Παναγιώτης μπήκε ως απλός ναύτης στο καράβι και μάλιστα υπεράριθμος, για πρώτη φορά το 1954. Εργάστηκε σε όλες τις θέσεις του καραβιού και στα 26 του χρόνια, το 1970, έγινε καπετάνιος, όπως λέει ο ίδιος, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας. Με σκληρή δουλειά κατάφερε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και σήμερα η οικογένεια Τσάκος να έχει περισσότερα από 70 καράβια σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις θάλασσες.
 
Αλλά, η δύναμη και η επιτυχία δεν μετρώνται με «φουγάρα πλοίων», όπως λένε οι εφοπλιστές, αλλά από την αγάπη των ναυτικών. Και σε αυτό, παράδειγμα ήταν η Μαρία Τσάκος. Την ίδια αγάπη που συνάντησα στα μάτια των εργαζομένων στα ναυπηγεία της Ουρουγουάης, μαζί με τη διοίκηση και την ιδιοκτησία, πράγμα σπάνιο, αλλά παράδειγμα για όλους.
 
Είχα την τύχη να διατελέσω Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και δεν θα ξεχάσω τη Μαρία Τσάκος, από τη γέφυρα μέχρι τη μηχανή, αλλά και στο κατάστρωμα, να βρίσκεται δίπλα στους ναυτικούς μας και αυτή ήταν η δύναμη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης.
 
Ξέρω ότι σας έχουν «βομβαρδίσει» με ρήσεις αρχαίων Ελλήνων. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, εγώ να χρησιμοποιήσω μια φράση του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, ο οποίος είχε πει ότι «εάν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φως». Είμαι σίγουρος ότι στα δικά σας σπίτια υπάρχει άπλετο φως.
 
Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Να ευχηθώ σε εσάς και στις οικογένειές σας, ευτυχία, προκοπή και κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Καλώς ήλθατε» 
κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.