current views are: 10

5 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:42

Αλ. Τσίπρας: Κομβικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Βουλγαρία.

Δημοσίευση 19:42’

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Βουλγαρία.

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Βουλγαρία. Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογος του, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην Καβάλα, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδα. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήρθε σε μια μέρα σημαντική για τη Βουλγαρία, μια μέρα που γιορτάζουν την εθνική τους επέτειο. Έχουμε και εδώ μια σημαντική μέρα για τη σύνδεση των δυο χωρών, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «καίριας και κομβικής σημασίας τη συνεργασία των δυο χωρών», τονίζοντας: «Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα».

Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB», υπογράμμισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστική και η συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό” είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έχουμε όραμα να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκου Ρούμπου και πρόσθεσε: «Αυτή η περιοχή, (τα Βαλκάνια) είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, οι Βαλκάνιοι περνούν το μήνυμα ότι έχουν άποψη και όραμα για την περιοχή. «Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν μπορούμε να μην διδασκόμαστε από την Ιστορία», είπε εξάλλου.

«Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, και χωρίς τη συμβολή των χωρών μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομικη κρίση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε ένα θετικό ρόλο ως δυναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους», διεμήνυσε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι η επιδίωξη αυτή ενισχύεται μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχει η Ελλάδα -«ένα δόγμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια και αποφέρει καρπούς»- αλλά και από τη διαρκή προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Η οποία προσπάθεια, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ε.Ε., όπως και στην προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και επιτυχίας σε όλη την Ε.Ε. και την ευρωζώνη».

“Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας” είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

“Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία” κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

 


σχετικα αρθρα