current views are: 11

7 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:51

Σφοδρή σύγκρουση Ε. Αχτσιόγλου – Αν. Λοβέρδου στη Βουλή για την απόσυρση του άρθρου για την προστασία εργαζομένων

Φωτιές άναψε στη Βουλή η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου να αποσύρει το άρθρο 45 του νομοσχεδίου για τη προστασία των εργαζομένων.

Δημοσίευση 11:51’

Φωτιές άναψε στη Βουλή η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου να αποσύρει το άρθρο 45 του νομοσχεδίου για τη προστασία των εργαζομένων.

Φωτιές άναψε στη Βουλή η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου να αποσύρει το άρθρο 45 του νομοσχεδίου για τη προστασία των εργαζομένων.

Πρόκειται για ρύθμιση που επιχειρούσε να βάλει τέλος στις αποφάσεις των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων που αφορούσαν σε «ουσιώδεις μεταβολές» στις συμβάσεις εργασίας τους, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής διάλογος και ενημέρωση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διάταξη ωστόσο που προέβλεπε η ποινή της ακυρότητας, «κόλλησε», σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου στον ασαφές χαρακτήρα της έννοιας της «ουσιώδους μεταβολής», με την υπουργό να δεσμεύεται πως θα την συγκεκριμενοποιήσει και θα την επανακαταθέσει. Σύμφωνα δε με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το άρθρο αφορούσε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων όπου εμφανιζόταν συλλογική αλλαγή της εργασιακής τους σύμβασης (όπως για παράδειγμα αλλαγή των ωραρίων).

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτιάσεις της υπουργού, δεν έπεισαν τον ΚΟ της Δημοκραικής Συμπαράταξης,  Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Αχτσιόγλου.

«Ενημερώθηκα αιφνιδίως ότι απεσύρθη διάταξη περί διαβουλεύσεως, και μάλιστα ως διάταξη που αποσύρεται εν μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων», είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: « εδώ δεν είναι ιθαγενείς, όταν μιλούσε υπουργός των Οικονομικών είστε εδώ, στο θέμα αν έχετε ανοιχτά ζητήματα δεν απαντήσατε, σιωπήσατε και πονηρά κάνατε την αλλαγή, ντροπή σας, είστε θρασείς να πιστεύετε ότι είστε εδώ να μας κοροϊδεύετε δεν είστε καν μέλος της εθνικής  αντιπροσωπείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε με νόημα ότι η απόσυρση ήρθε μετά από σχετική απαίτηση των δανειστών.

 «Ειλικρινά το λέω έκανα παρατήρηση  σε άρθρο στην ομιλία μου, υπάρχουν πολλά να πει κανένας, αλλά να έρχεται ο Λοβέρδος που τον τσιμπήσανε ξαφνικά με τέτοιους χαρακτηρισμούς, νομίζω ότι είναι απρέπεια, και το κάνει συστηματικά κάποιες φορές», αντίτεινε ο Χρ. Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Λοβέρδο να επανέρχεται λέγοντας: «απρέπεια είναι αυτό που έχετε κάνει τόσες φορές το τελευταίο τρίμηνο: να έρχεται νομοσχέδιο όπου υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση, να το κρύβετε και να έρχεστε να κοροϊδεύετε το Σώμα. Ντροπή!».

«Είστε ψεύτες. Μας διαβεβαιώνατε ότι έχετε πάρει την έγκριση της τρόικας, αλλά τώρα αποσύρετε τις εμβληματικές σας διατάξεις» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Βρούτσης από την ΝΔ.

Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ και ΧΑ, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν “παρών”.


σχετικα αρθρα