current views are: 15

8 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:15

Ο Εμ. Μακρόν μίλησε γαλλικά με… γερμανική προφορά: Η προειδοποίηση για νέο μνημόνιο και ο ρόλος του ΔΝΤ

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» το μήνυμα του γάλλου προέδρου

Δημοσίευση 14:15’

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» το μήνυμα του γάλλου προέδρου

Γαλλικά με… γερμανική προφορά μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου η ικανοποίηση περισσεύει για τα μηνύματα στήριξης που έστειλε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατά τις συναντήσεις του και κατά την ομιλία του στην Πνύκα, γνωρίζουν καλά πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση. Γιατί πέρα από τα θερμά λόγια και τα κελεύσματα για επενδύσεις, ο κ. Μακρόν απηύθυνε μια σειρά από προειδοποιήσεις, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος στήριξης.

Θέλει εκτός το ΔΝΤ, αλλά… όχι τώρα

Ο γάλλος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του έκανε πολλές αναφορές στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Στηλίτευσε την πρακτική του Ταμείου να εγείρει σε κάθε αξιολόγηση επιπλέον απαιτήσεις καθώς επίσης και τις κωλυσιεργίες των τεχνοκρατών του ΔΝΤ.

Επιβεβαιώνεται ωστόσο η εκτίμηση που έκαναν κυβερνητικά στελέχη στο Newpost, ότι ο γάλλος πρόεδρος «σκότωσε το ΔΝΤ με τις δηλώσεις του»; Προς ώρας όχι. Και αυτό γιατί κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1, ο κ. Μακρόν διασαφήνισε τη θέση του: «Το  ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα». Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ήρθε για να… μείνει, και με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως οι συζητήσεις για αποχώρησή του παραπέμπονται στο εγγύς μέλλον.

Ο Γάλλος πρόεδρος με αυτή του την αποστροφή, αλλά και τις γενικότερες τοποθετήσεις του, φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με το Βερολίνο αναφορικά με την αναβάθμιση του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα αντικαταστήσει τον ρόλο του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης.

Φόβος για νέο μνημόνιο

Και σε αυτό το σημείο έρχεται το δεύτερο και εξόχως σημαντικό μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου για την Ελλάδα. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη, όμως, μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή υπονόησε πως η χώρα μας ίσως γίνει το «πειραματόζωο» για το νέο μοντέλο προγραμμάτων διάσωσης που καταρτίζουν από κοινού το Βερολίνο με το Παρίσι.

Πέραν τούτου, ο κ. Μακρόν φάνηκε να μη βιάζεται ιδιαίτερα για την έναρξη των συζητήσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως αυτές θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Φάνηκε έτοιμος να κάνει την «πολιτική» διευκόλυνση προς το Βερολίνο και αυτός με τη σειρά του. Δηλαδή να αναμένει τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και τη συγκρότηση κυβέρνησης ώστε όλα να μπουν στη θέση τους.

Γενικότερα ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε πάρα πολλές φορές την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Άλλοτε σε φιλικό, άλλοτε σε πιο αυστηρό τόνο. «Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», ήταν μια εκ των χαρακτηριστικών φράσεων που χρησιμοποίησε.

Το «τέρας» της γραφειοκρατίας 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως παρά το θετικό κλίμα στο μέτωπο των επενδύσεων, δεν έλειψε ο προβληματισμός των γαλλικών επιχειρήσεων για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα και την υψηλή φορολογία. Το εν λόγω ζήτημα έθεσε η TOTAL στον πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να απάντησε. «Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία έχουμε και οξύθυμους γείτονες». «Υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα τα ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το θετικό πρόσημο με το οποίο αποτιμάται η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά τους. Η τρίτη αξιολόγηση παρότι δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, έχει δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θίγουν παραδοσιακά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ [δημόσιοι υπάλληλοι] και τα εργασιακά είναι ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα. Κάπως έτσι, και με τον κίνδυνο να μην πιαστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, άρα να εφαρμοστούν νέα μέτρα, ένα ανέφελο τέλος του μνημονίου και μια ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή μοιάζει αρκετά δύσκολη υπόθεση… 


σχετικα αρθρα