Με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα έκλεισε για το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώτος φθινοπωρινός "κύκλος" πριν από τη δύσκολη γ΄ αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Ίδρυμα επιχείρησε για άλλη μια φορά να δώσει έμφαση στα βασικά  μηνύματα της κυβέρνησης για την "αλλαγή σελίδας" και τη στόχευση του Μαξίμου στη δίκαιη ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Παράλληλα δεν παρέλειψε να στείλει τα μηνύματά του στο ΔΝΤ σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει γρήγορα να πάρει για την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα.

Ερωτήματα, ωστόσο υπάρχουν και μέτα την ολοκλήρωση της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης φαίνεται πως παραμένει ανοιχτός, καθώς μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει  ως ορόσημο το τέλος του χρόνου γνωρίζοντας πως ο απρόβλεπτος παράγοντας του ΔΝΤ μπορεί για ακόμα μια φορά να διαψεύσει την κυβέρνηση. Παρ΄ όλα αυτά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως "ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας¨ καταδεικνύει την ανάγκη και τη βούληση που υπάρχει να μην επιβεβαιωθεί ο κανόνας ¨μια αξιολόγηση το χρόνο" αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Τα επόμενα βήματα για το χρέος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τις γερμανικές εκλογές, ενώ τόσο για τις πρώτες φοροελαφρύνσεις που θα έρθουν μετά το τέλος του πρόγραμματος όσο και για το μέρισμα του 2017 επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με τις αιχμές που είχε αφήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην "Καθημερινή" για τον συντονισμό της κυβέρνησης, σημειώνοντας χθες πως "είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε και προβλήματα συντονισμού" δείχνει πως το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα δώσει μεγάλο βάρος στην καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού έργου. Είτε μέσω ενός ανασχηματισμού, ο οποίος ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί είτε μέσω κάποιων εσωτερικών διορθωτικών κινήσεων το επόμενο διάστημα. Ακόμα και η δημιουργία της task force για τις επενδύσεις υπό τον ίδιο δείχνει πως περιθώρια για κωλυσιεργείες δεν υπάρχουν.

Επιχειρώντας ο πρωθυπουργός να ηρεμήσει και το κλίμα στο εσωτερικό καθόλου τυχαία στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν επέλεξε να επαναλάβει πως οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ παρείχε απόλυτη στήριξη στον κυβερνητικό του εταίρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο θα πιάσει δουλειά, καθώς από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα ζητήσουν τις πρώτες διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα. Κάνοντας μια λίστα των απαιτήσεων των δανειστών και έχοντας μια εικόνα των προθέσεων που έχουν, η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τις κινήσεις της ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών που θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο.