ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για την απόλυση 2.500 εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2017, 17:53 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2017, 17:55
Γ. Μανιάτης: Ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για την απόλυση 2.500 εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απόφαση της Eldorado Gold να «παγώσει» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό, τόσο για την διαφαινόμενη αποτυχία της επένδυσης στη Χαλκιδική από την ELDORADO, όσο και για την απόλυση 2.500 εργαζομένων, επιρρίπτει με ερώτησή του, ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα με την ανακοίνωση της εταιρείας ELDORADO ότι αναστέλλει τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες στη Χαλκιδική, εξαιτίας της παράλογης και αντιεπενδυτικής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης και προσθέτει: «παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου εισηγούνταν να προχωρήσει η υπογραφή των νέων αδειοδοτήσεων, ο αρμόδιος Υπουργός, προφανώς με προσωπική σας εντολή ή ανοχή, αρνείται να υπογράψει».

Ο κ. Μανιάτης σημειώνει πως η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσφύγει στη διαιτησία με άγνωστο όμως αντικείμενο, παρά την παρέλευση πολλών μηνών από την επίσημη ανακοίνωση. «Ο ομοτράπεζος συγκυβερνήτης σας, ακροδεξιός κ. Π. Καμμένος, που στη ΔΕΘ τον χαρακτηρίσατε ως «πατριώτη κεντροδεξιό»(!) αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις επιστημονικές απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών και κατηγορεί όλη την επένδυση ως προκάλυψη επιχείρησης ξεπλύματος χρήματος και ως επενδυτική απάτη», σημειώνει με νόημα και κάνει λόγο για υποκρισία, ευθύνη και ενοχή του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησή του. «Οι χωρίς περιεχόμενο και ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες δώσατε στην ΔΕΘ περί «Gr-invest», διαψεύστηκαν με πάταγο εντός 24 ωρών», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδυτές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η άρνηση της Κυβέρνησης να αδειοδοτήσει την επένδυση των μεταλλείων Χαλκιδικής και ο πόλεμος σε αυτή την επένδυση απωθεί και τους ελάχιστους πλέον επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στον ορυκτό μας πλούτο, ο οποίος αντιστοιχεί σε 100.000 θέσεις εργασίας, σε 3.4% του ΑΕΠ και σε 2 δις € ετήσιες εξαγωγές».

Διαβάστε την ερώτηση του κ. Μανιάτη:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

μόλις πριν 15 ημέρες, μετά από συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον άμεσο κίνδυνο να κλείσουν τα Μεταλλεία Χαλκιδικής και να απολυθούν 2.500 εργαζόμενοι. Καυτηρίασα την απαράδεκτη προσωπική σας  συμπεριφορά και την αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργού σας για τους εργαζομένους. Δυστυχώς, σήμερα επιβεβαιώθηκα με την ανακοίνωση της εταιρείας ELDORADO ότι αναστέλλει τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες στη Χαλκιδική, εξαιτίας της παράλογης και αντιεπενδυτικής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δικαιώσει 18 φορές την Περιβαλλοντική Άδεια, που η δική μας κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εξέδωσε το 2011

Πάρα το γεγονός ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι Επιθεωρητές Μεταλλείων, στους σχεδόν καθημερινούς τους ελέγχους, δεν έχουν εντοπίσει καμία παρανομία

Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου εισηγούνταν να προχωρήσει η υπογραφή των νέων αδειοδοτήσεων

ο αρμόδιος Υπουργός, προφανώς με προσωπική σας εντολή ή ανοχή, αρνείται να υπογράψει.

Επιπλέον, η κυβέρνησή σας έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσφύγει σε Διαιτησία, με άγνωστο όμως ακόμη αντικείμενο, παρά την παρέλευση πολλών μηνών από την επίσημη ανακοίνωση. Παράλληλα, ο ομοτράπεζος συγκυβερνήτης σας, ακροδεξιός κ. Π. Καμμένος, που στη ΔΕΘ τον χαρακτηρίσατε ως «πατριώτη κεντροδεξιό»(!) αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις επιστημονικές απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών και κατηγορεί όλη την επένδυση ως προκάλυψη επιχείρησης ξεπλύματος χρήματος και ως επενδυτική απάτη.

Σήμερα, η ανακοίνωση αναστολής εργασιών κι επενδύσεων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και η αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, της ELDORADO των Μεταλλείων Χαλκιδικής, αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας, της ευθύνης και της ενοχής της δικής σας και της κυβέρνησής σας. Οι χωρίς περιεχόμενο και ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες δώσατε στην ΔΕΘ περί «Gr-invest», διαψεύστηκαν με πάταγο εντός 24 ωρών.

Η επένδυση αυτή των 3δις €, την οποία η κυβέρνησή μας αδειοδότησε με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους και η οποία, αν και πολεμήθηκε από εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, απασχολεί 2.500 εργαζόμενους. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα είναι από αύριο άνεργοι με δική σας ευθύνη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο εσάς και την κυβέρνησή σας. Οι επενδυτές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η άρνηση της Κυβέρνησης να αδειοδοτήσει την επένδυση των μεταλλείων Χαλκιδικής και ο πόλεμος σε αυτή την επένδυση απωθεί και τους ελάχιστους πλέον επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στον ορυκτό μας πλούτο, ο οποίος αντιστοιχεί σε 100.000 θέσεις εργασίας, σε 3.4% του ΑΕΠ και σε 2 δις € ετήσιες  εξαγωγές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Προτίθεστε να παρέμβετε άμεσα, να έρθετε σε απευθείας επαφή με τους επενδυτές, ώστε να μην καταστραφεί η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας;