current views are: 7

12 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:07

«Αναθερμαίνονται» τα σενάρια ανασχηματισμού

Στόχος ο καλύτερος συντονισμός

Δημοσίευση 04:07’

Στόχος ο καλύτερος συντονισμός

Η ολοκλήρωση της ΔΕΘ, αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απέφυγε δυο φορές να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έγιναν στη συνέντευξη Τύπου για τον ανασχηματισμό «φούντωσαν» και πάλι τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε, όμως πως υπάρχουν προβλήματα συντονισμού, τα οποία προσπαθούν να επιλύσουν, προκειμένου το έργο των υπουργείων να είναι πιο αποτελεσματικό.

Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν στο Newpost.gr την πιθανότητα μιας ανανέωσης της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου εκφράζοντας, ωστόσο διαφορετικές απόψεις για το πότε ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις.
Κυριαρχεί  η άποψη ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθεί η  γ΄ αξιολόγηση. Μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει από τις  προπαρασκευαστικές συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σε αυτή τη γραμμή  τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν αλλαγές ακόμα και πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, που θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο.

Από τη στιγμή που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως ο βασικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα είναι να κάνει το επόμενο διάστημα έναν διορθωτικό ανασχηματισμό και έναν ακόμα τον Αύγουστο του 2018 (σαρωτικό), που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, εκτιμάται πως ο πρώτος δεν μπορεί να αργήσει πολύ. Η πιθανότητα του ΔΝΤ να προκαλέσει καθυστερήσεις δεν θα έδινε περιθώρια “φρεσκαρίσματος” στον πρωθυπουργό εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης.

Τα περισσότερα στελέχη με το οποία συνομίλησε το Νewpost.gr κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ,  εκτιμούσαν πως η φράση του πρωθυπουργού ότι  “ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας”  δείχνει πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά την γ’ αξιολόγηση, καθώς το κλείσιμο αυτή της εκκρεμότητας  αποτελεί την προτεραιότητα του Μαξίμου.

Οι στόχοι ενός πιθανού ανασχηματισμού, όπως την αντιλαμβάνονταν συνομιλητές του πρωθυπουργού, θα είναι:

  • Να αναδιοργανώσει τις αρρυθμίες στην κυβέρνηση και την  έλλειψη, σε ορισμένες περιπτώσεις, καλής επικοινωνίας και συνεννόησης που υπάρχει μεταξύ υπουργείων.
  • Να δώσει μια νέα ώθηση στον κυβερνητικό συνασπισμό.
  • Να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε επικεφαλής  χαρτοφυλακίων που δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και δεν βοηθούν, εκτός των άλλων, στη δημοσκοπική ανάκαμψη που θέλουν να πετύχουν στο Μαξίμου.
  • Να δοκιμάσει νέα πρόσωπα σε υφυπουργεία που θεωρούνται  ένα πρώτο “τεστ”. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στις περιπτώσεις των Αλέξη Χαρίτση, Σωκράτη Φάμελλου και Στέργιου Πιτσιόρλα  που βγήκαν “καλά χαρτιά”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά και κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.
  • Να καθησυχάσει μέσω τοποθετήσεων νέων προσώπων ανησυχίες και δυσαρέσκειες  που υπάρχουν στο κόμμα και ιδιαιτέρως στο χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται να επανέλθουν “πρόσωπα από τα παλιά”  ή να επιβραβευτούν στελέχη που όλο το τελευταίο διάστημα έχουν στηρίξει με την παρουσία τους στα ΜΜΕ το κυβερνητικό έργο.  
  • Μέσα σε αυτό το κλίμα το κόμμα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις και για αυτό το λόγο οι συνεδριάσεις στην Κουμουνδούρου ήταν συνεχείς μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr,  η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεδριάσει ήδη τέσσερις φορές, σε δύο από αυτές παρουσία του πρωθυπουργού.
     

σχετικα αρθρα