Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προλόγισε εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Στην  εκδήλωση με θέμα: «Η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του Αύριο» που διοργανώνουν το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Stanford, ομιλητής θα είναι ο καθηγητής κ. Josiah Ober.

Στον πρόλογο του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: "Τεράστιες αλλαγές γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη και στις μέρες μας δέχεται πολλές προκλήσεις.Παρά το γεγονός πως οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη πληροφόρηση , βιώνουμε μια κρίση αντιπροσώπευσης. Οι πολίτες νιώθουν πιο αποξενωμένοι από το πρόσφατο παρελθόν και ζήσαμε την έξαρση του λαϊκισμού, από την οποία δυστυχώς η χώρα μας δεν εξαιρέθηκε. Τρία ήταν τα χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών για τη λήψη αποφάσεων , η αδυναμία ταύτισης του ατομικού με το συνολικό συμφέρον, και οι υπεύθυνοι πολίτες. Η ανάκαμψη της πατρίδας μας δεν θα έρθει από έναν πολιτικό Μεσσία ή από μια ελίτ, αλλά από την αφύπνιση των πολιτών που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας. Η Δημοκρατία είναι μια συνθήκη καθημερινής πάλης για την ευημερία όλων των πολιτών. Η πολιτική που περιορίζεται να κοιτά αυτάρεσκα την προηγούμενη εκλογική νίκη ,και επιζητεί με κάθε τίμημα την επόμενη , τελικά υπονομεύει τους πολίτες και αυτή γεννά τον σπόρο της τυραννίας της πλειοψηφίας. Θεμέλιο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν ότι τα εξαιρετικά έργα αναγνωρίζονταν και αποτελούσαν αντικείμενο δημόσιας τιμής. Η αριστεία. Είναι ώρα και στην χώρα μας να τιμούμε τους αρίστους. Είναι η ώρα και στην χώρα μας να προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Καθε οργανωμενη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα αλλιώς οδηγούμαστε στην ισοπέδωση.Όποιος δεν αντέχει την λέξη αριστεία ας την πει προκοπή.Αν η σημερινή Δημοκρατια σε κάτι πάσχει είναι ότι κινδυνεύει να χάσει την υπεροχή της. Την πίστη στη φιλελεύθερη Δημοκρατία πρέπει να την ξαναδυναμώσουμε"