«Απότομη προσγείωση» στην πραγματικότητα για το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η  ανακοίνωση της αναστολής των επενδύσεων της «Ελληνικός Χρυσός» ήρθε να «θολώσει» το επενδυτικό τοπίο, που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η ΝΔ βρήκε νέο πάτημα κατά της κυβέρνησης, τα 2 δισ. ευρώ φόροι που δεν πληρώθηκαν τον Ιούλιο  δείχνουν την αδυναμία πολιτών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ έρχονται οσονούπω και τα δύσκολα της γ΄ αξιολόγησης.

Αυτό που θέλει να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα μαζικό κύμα δυσαρέσκειας πολιτών και συνδικαλιστικών ενώσεων,  τη στιγμή που οι εταίροι και ειδικά το ΔΝΤ θα αρχίσουν να πιέζουν για μια σειρά από ζητήματα από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά. Ο φόβος που υπάρχει είναι  να χαθεί το θετικό momentum που δημιούργησε τόσο η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα όσο και η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε επίπεδα που παραπέμπει σε 5 με 6 χρόνια πριν δεν είναι καλό σημάδι, τη στιγμή που στο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες, από τον Αύγουστο και μετά,  είναι ακόμα πιο «απαιτητικοί» .

Στην Ηρώδου Αττικού έχουν συνειδητοποιήσει  πως αυτή η εικόνα σε σχέση με την υστέρηση στα έσοδα το επτάμηνο προκαλεί μια πρώτη  κακή εντύπωση στους Θεσμούς, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την γ΄ αξιολόγηση. Αν δεν αλλάξει το κλίμα, τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου θα είναι πιο «φτωχά» απέναντι στο ΔΝΤ που θα πιέζει συνεχώς. Η πιθανότητα η μείωση του αφορολογήτου να  έρθει το 2019 και το αν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος κι αφού συνεκτιμηθούν οι προοπτικές επίτευξης πλεονάσματος  3,5%.

Κανένα περιθώριο αποτυχίας δεν αφήνουν οι κυβερνητικοί σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2018, καθώς το πλεόνασμα του 3,5% είναι μονόδρομος, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα δεδομένα μπήκαν στη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν «εγκατασταθεί» στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και παίρνουν μια πρώτη γεύση από την πορεία των δημοσιονομικών. Θα ασχοληθούν επίσης με τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τον προϋπολογισμό και με την αξιολόγησή τους, με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες και με τον ρυθμό περιορισμού των "κόκκινων" δανείων.

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, όπου όλα τα οικονομικά δεδομένα θα τεθούν στο τραπέζι, ενώ σημαντικό θα είναι και το ραντεβού που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ στις 25 του μήνα. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και το χρέος.

Την ίδια ώρα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού φέρεται να έχει αρκετές ελλείψεις ειδικά στο κομμάτι των επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 –  50.000 ευρώ, ενώ και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τα τεχνικά κλιμάκια εντοπίζουν καθυστερήσεις και προβλήματα που θα έχουν αντίκτυπο στη μείωση των "κόκκινων" δανείων.