Πολιτικά γενναία και ιστορική απόφαση για την Ελλάδα λήφθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Παπανδρέου αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».

«Βρήκαμε μια απάντηση στην κρίση» ήταν τα πρώτα λόγια του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία αποφασίστηκε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους έως και 30 χρόνια με περίοδο χάριτος τα 10 χρόνια, μείωση των επιτοκίων στο 3,5% και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, το ελληνικό χρέος θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ανέρχεται στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ.  Από αυτά, τα 37 δισεκατομμύρια θα επέλθουν από την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών, οι οποίες θα βοηθήσουν σε συγκεκριμένους τομείς την Ελλάδα.  Όπως διευκρίνισε ο κ, Ρομπάι, η συμμετοχή των τραπεζών θα αφορά μόνο την περίπτωση της Ελλάδας.

Από τη δική του πλευρά ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόσθεσε ότι με το πακέτο αυτό θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, οποία θα γίνει από ειδική ομάδα τεχνοκρατών που που θα επιχειρεί τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ανάπτυξης. Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι με το νέο πρόγραμμα ενισχύεται η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, πράγμα το οποίο θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο κ. Μπαρόζο και διευκρίνισε πως όλα αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν προϋποθέτουν την αυστηρή εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο η ευρωζώνη αποφάσισε να μειώσει το βάρος στις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αναφερθεί στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις, ενώ έχει συμφωνηθεί πως τον Οκτώβριο θα κατατεθούν προτάσεις για την δημιουργία του.

Κατά γενική ομολογία, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνησαν πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής αποτελεί μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση.

«Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό τείχος για την ευρωπαϊκή οικονομία», υπστήριξε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη έδειξε σήμερα ότι δε διστάζει να υπερασπίσει το κοινό της νόμισμα όποτε χρειαστεί.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έχει ως εξής:

“Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας υπέρ του ευρώ, καθώς και ότι θα καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, καθώς και των κρατών - μελών της. Επαναλαμβάνουμε επίσης, ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση εντός της ζώνης του ευρώ. Από τις απαρχές της κρίσης του δημόσιου χρέους, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τη μεταρρύθμιση των κανόνων και την εκπόνηση νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ ακολουθεί ικανοποιητικούς ρυθμούς και το κοινό νόμισμα της Ευρώπης στηρίζεται σε υγιή βασικά οικονομικά μεγέθη. Αλλά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα μεγαλύτερης εμβέλειας.

Σήμερα, συμφωνήσαμε τα ακόλουθα μέτρα:

Ελλάδα:

1. Επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, καθώς και τη νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για πρωτοφανείς, αλλά αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης.

Συνειδητοποιούμε τις προσπάθειες που απαιτούν τα μέτρα προσαρμογής για τους Έλληνες πολίτες και είμαστε βέβαιοι ότι οι θυσίες αυτές είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της χώρας.

Συμφωνούμε να στηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και, από κοινού με το ΔΝΤ και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιαστεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος και ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος με βάση την τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

3. Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα, κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα, από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 χρόνια κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος ) 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης, να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος.

4. Ζητούμε την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα, η οποία θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της ΕΕ, όπως η ΕΤΕπ, προς τον σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο.

5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει προθυμία να υποστηρίξει την Ελλάδα εθελοντικά, αξιοποιώντας διάφορες δυνατότητες προς περαιτέρω ενίσχυση της γενικής βιωσιμότητας. Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισ. ευρώ. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

  
Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα:

6. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα.

7. Όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν επισήμως την ακράδαντη αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Εργαλεία σταθεροποίησης:

  
8. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF και του ΕΜΣ και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, συμφωνούμε να αυξηθεί η ευελιξία τους με επιβολή κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα:

 - να δρουν βάσει προληπτικού προγράμματος

- να χρηματοδοτούν την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της χορήγησης δανείων σε κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων, και σε χώρες που δεν υπάγονται σε πρόγραμμα

- να παρεμβαίνει στις δευτερεύουσες αγορές βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ που αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά και κινδύνων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και βάσει απόφασης με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών του EFSF/ΕΜΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης. Θα δρομολογήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών το συντομότερο δυνατό.

9. Κατά περίπτωση, θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφάλειας, ούτως ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF.

"Δημοσιονομική εξυγίανση και μεγέθυνση στη ζώνη του ευρώ:

10. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν επιτυχώς τα προγράμματα αυτά. Δεχόμαστε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για την αυστηρή εφαρμογή των προγραμμάτων τους και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα επιτόκια δανεισμού και οι προθεσμίες λήξεως του EFSF επί των οποίων συμφωνήσαμε για την Ελλάδα, θα ισχύσουν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το σχέδιο οδηγίας σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και στις διαρθρωμένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ.

Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν αυστηρά τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες, εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα, θα μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεχόμαστε με ικανοποίηση τη δημοσιονομική δέσμη που παρουσίασε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση, βάσει της οποίας θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα. Εν συνεχεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής των τραπεζών, τα κράτη μέλη θα παράσχουν δίκτυα ασφαλείας στις τράπεζες όταν χρειάζεται.

12. Θα υλοποιήσουμε τις συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης. Καλούμε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενδυναμώσουν τις συνέργειες μεταξύ δανειοδοτικών προγραμμάτων και κεφαλαίων της ΕΕ σε όλες τις υπαγόμενες σε προγράμματα συνδρομής ΕΕ/.ΝΤ χώρες. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ, ώστε να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και η απασχόληση, μεταξύ άλλων, μέσω προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης.
  

Οικονομική διακυβέρνηση:

13. Ζητάμε την ταχεία οριστικοποίηση της νομοθετικής δέσμης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας. Τα μέλη της ευρωζώνης θα στηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες της πολωνικής Προεδρίας για την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στους κανόνες ψηφοφορίας στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου.

14. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε, ως το τέλος του 2012, εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια, όπως προβλέπεται στην οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια.

15. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων σχετικών προτάσεων της Επιτροπής και αναμένουμε τις προτάσεις της για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

16. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, να υποβάλει, ως τον Οκτώβριο, συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη.”

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης εδώ



ΔΝΤ: 'Ετοιμοι να αξιολογήσουμε νέο τυχόν αίτημα της Ελλάδας

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βεβαίωσε σήμερα ότι ο πιστωτικός θεσμός του οποίου προϊσταται «θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του», για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε «τη σπουδαία υποστήριξη που παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση στην ευρωζώνη, εκ μέρους των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά και των πιστωτικών θεσμών".

Τέλος, σημείωσε «το ΔΣ του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης», ώστε να συνδράμει το ΔΝΤ και στο μέλλον υπερ της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει ένα θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του IIF

Το Institute of International Finance (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία και στους όρους του προγράμματος για τους ιδιώτες επενδυτές.

"Το πρόγραμμα προσφέρει μια σειρά νέων εργαλείων στους επενδυτές προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία την εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών με στόχο συμμετοχής το 90%. Αυτό θα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 54 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014 και ένα σύνολο 135 δισ. από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020.

Η διάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης... Το σύνολο του χρέους θα περιοριστεί κατά 13,5 δισ. μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και, πιθανόν, περαιτέρω μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς χρέους που θα προσδιοριστεί. Η ανταλλαγή χρέους, ο δανεισμός και η μετακύλιση θα λάβουν χώρα με επιτόκια που σε γενικές γραμμές συγκρίνονται με αυτά που προτείνονται από την Ε.Ε. Τα νέα εργαλεία θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής μέχρι και 30 χρόνια. Ο Δρ. Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος του συμβουλίου του Ινστιτούτου δήλωσε:

Οι τέσσερις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές:

Ανταλλαγή ομολόγων στο άρτιο με διάρκεια 30 χρόνια

Προσφορά ομολόγων στο άρτιο με μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων σε 30 χρόνια.

Ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση με 30ετή ομόλογα

Ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση με 15ετούς διάρκειας ομόλογα

Από τις ανωτέρω προτάσεις οι τρεις πρώτες εγγυώνται από 30ετούς διάρκειας ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση AAA. Για το 4ο σχέδιο υπάρχει μερική εγγύηση με δεσμευμένα ποσά (escrow account)."