Το ζήτημα της επένδυσης της Eldorado Gold θα τεθεί επί τάπητος στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε συστάσεις απέναντι στον Έλληνα ομόλογό τους. Τουλάχιστον αυτό υπονόησε αξιωματούχος της ευρωζώνης που έκανε άτυπη ενημέρωση σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα θα τεθεί, «προκειμένου δούμε πώς δεν θα πρέπει να γίνονται τα πράγματα, δηλαδή πώς θα αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια προβλήματα».

Ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αυτή μπορεί να κλείσει μέχρι τα τέλη του έτους, αρκεί βέβαια να μην καθυστερήσει η κυβέρνηση. Ανέφερε πως πρέπει να υλοποιηθούν 95 προαπαιτούμενα, τα οποία περιλαμβάνουν την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τα εργασιακά

Ακόμη, «υπάρχει και το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις - που είναι πάρα πολύ λίγες», διευκρίνισε ο ίδιος. Διαμήνυσε επίσης πως οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθούν από του χρόνου.

Όσον αφορά το κατά πόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2018, καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι και από Έλληνα αξιωματούχο, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί μπορεί να μην επιτευχθούν, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017 και ότι είναι πολύ νωρίς να πει οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018. Ο ίδιος ανέφερε πως μαθαίνει ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».

Ως προς την υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ, σημείωσε πως το Eurogroup αναμένει δεδομένα από το λογιστήριο του κράτους. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν παρασχεθούν εγκαίρως τα χρήματα θα επιστραφούν στο φάκελο του προγράμματος και συνεπώς δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της δίωξης του Αν. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009, ο αξιωματούχος τόνισε πως τα δεδομένα και οι στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ελεγχθεί και από την Eurostat και από το ΔΝΤ, συνεπώς η οποία αμφισβήτηση τους και τα σενάρια πως εξαιτίας τους η χώρα μπήκε στο μνημόνιο είναι «γελοία».

Ανησυχία της Αθήνας για το ΔΝΤ

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου του Eurogroup έρχονται σε συνέχεια της ενημέρωσης στελέχους του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πέραν του φόβου για το ενδεχόμενο νέων μέτρων εξέφρασε και την ανησυχία της Αθήνας για τις προθέσεις του ΔΝΤ.

Σημείωσε πως του  το Ταμείο έχει θέσει το ζήτημα για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR). Ωστόσο, όπως τόνισε το όλο θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. 

Πάντως, ένα ακόμα πεδίο ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των φιλελευθέρων «δεν θα είναι ότι καλύτερο», κατά τον Έλληνα αξιωματούχο.

Ο ίδιος, εμφανίστηκε πιο συντηρητικός στις προβλέψεις του έναντι του αξιωματούχου του Eurogroup αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τοποθετώντας τη στον Ιανουάριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΥΟΙΚ, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

«Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.