«Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να καθαρίσει ο Σαρωνικός και μόλις μια μέρα ανικανότητας για μια τεράστια περιβαλλοντική ζημιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές, από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», που μετέφερε τόνους πετρελαίου.

«Έχω μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Πώς γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα σε λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή (σ.σ. ο υπουργός διέψευσε τα περί παραίτησης)», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συνεχάρη όλους τους δημάρχους για την ετοιμότητά τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στην επιχείρηση απορρύπανσης των ακτών που «άγγιξε» η πετρελαιοκηλίδα:

«Ως ΝΔ θέτουμε στη διάθεση των ειδικών τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Έχουμε ένα χρέος να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον».

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πιάστηκε τόσο απροετοίμαστη και ανέτοιμη. Σκεφτείτε να συνέβαινε ένα περιστατικό στην ανοικτή θάλασσα και όχι στο λιμάνι», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Θυελλώδης σύσκεψη του Π. Κουρουμπλή με τον Κ. Χατζηδάκη και τον δήμαρχο Γλυφάδας

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν θυελλώδης, με τον κ. Παπανικολάου να τονίζει πως ο δήμος Γλυφάδας θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς όπως είπε «οι παραλίες της περιοχής πήραν για πρώτη φορά μπλε σημαία και μας κατέστρεψαν».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Γλυφάδας σημείωσε πως η πρώτη επαφή με τις Αρχές έγινε χθες, όταν συνομίλησε με τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας επικοινώνησε μαζί του μόλις σήμερα.