«Απαλλάχθηκε ο ελληνικός λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας» και «τώρα μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στη 1.30 το μεσημέρι. «Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά καταφέραμε ισχυρές συνθήκες ασφάλειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «καταστήσαμε το πρόβλημα του χρέους διαχειρίσιμο. Έδωσα τον αγώνα με αυταπάρνηση, με κριτική δυσανάλογη για τη δική μου ευθύνη».

«Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες αλλά όπως είχαμε δεσμευτεί οι θυσίες έπιασαν τόπο», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τους Έλληνες ως λαό με επιμονή, υπομονή και φιλότιμο.


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση πέτυχε ιστορική απόφαση και η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά.

Και πρόσθεσε:

«Πορευτήκαμε από την αρχή με σχέδιο και πετύχαμε:

-Να μείνουμε όρθιοι
-Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας
-Να διαπραγματευτούμε συνολικά το χρέος».

O πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και χαρακτήρισε την «πολύμηνη προσπάθεια ως έναν προσωπικό αγώνα και λόγω της ιστορίας».

«Δέχθηκα κριτική δυσανάλογη της δικής μου ευθύνης», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου ενώ ξεκαθάρισε πως «γνωρίζει τις δυσκολίες που περνά η κάθε ελληνική οικονομία».

Εξέφρασε την πικρία του
για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν άκουγε την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η χώρα μας κατόρθωσε να παραμείνει όρθια και ζωντανή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι εμείς, ως Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας, κάνουμε θυσίες, οι οποίες δεν μπορεί να είναι έρμαιο των αγορών ούτε της αναποφασιστικότητας της Ευρώπης και στη βάση αυτή διαπραγματεύθηκε χθες και το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχασε την ιστορική ευκαιρία να συμμετέχει στην προσπάθεια του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. Επέλεξε την εξέδρα, από τη μάχη και ποντάρισε στην αποτυχία της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος: «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους»


«Χθες, μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στεγανοποιείται το ελληνικό δημόσιο χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  νωρίτερα για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων της χθεσινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

«Είναι προφανές ότι η Ευρώπη χθες διετύπωσε μια σαφή πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ», δήλωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης.

«Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται. Υπάρχει μια μεγάλη ανακούφιση στην οικονομία. Αυτή η ανακούφιση όμως δεν μπορεί να σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και για να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, παρουσιαζει τα πράγματα στις ρεαλιστικές διαστάσεις τους και δεν ανεβάζει το πήχυ».

Εξάλλου, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, «προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολιτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή. «Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που υπάρχει και θα το αξιολογήσουν, αλλά έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διασφαλισμένα τα ασφαλιστικά ταμεία»

Εν τω μεταξύ, αλώβητες μένουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. O κ. Βενιζέλος ανακοίωσε πως τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και λήγουν από σήμερα έως το 2020, θα ανταλλαγούν στο άρτιο με νέα 30ετή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την περιουσία τους.

Βιώσιμο το χρέος

«Στεγανοποιείται και σταθεροποιείται η κατάσταση του χρέους. Η κατάσταση είναι δύσκολη, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, όπως και οι ευθύνες μας. Εχουμε ένα νέο μομέντουμ. Η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί. Δεν ανεβάζει τον πήχυ. Ομως, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει το πραγματικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής. Κι αυτό είναι:

- Το τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο. Υπάρχει ένα τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες με τη συμμετοχή της ευρωζώνης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα. Οι ίδιες οι τράπεζες επωμίζονται μέρος της προσπάθειας, γιατί ρεαλιστικά εκτίμησαν ότι έτσι πρέπει να γίνει.Ο έλληνας πολίτης, καταθέτης, πρέπει να νοιώθει απολύτως ασφαλής.Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα είναι απόλυτη. Αρα, και σταθεροποιείται απολύτως το τραπεζικό σύστημα και αντιμετωπίζεται 100% το ζήτημα της ρευστόπτητας των τραπεζών που σημαίνει ρευστότητα της ελληνικής Οικονομίας. Διοασφαλίζεται με την απόφαση της ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του Ταμείου Διάσωσης. Οποιαδήποτε αξιολόγηση (από τους διεθνείς οίκους) εκτός του θεσμικού πλαισίου, έχει αντιμετωπιστεί εκ προοιμίου, δεν έχει καμία πραγματική, χρηματοοικονομική επίπτωση. Το σύστημα λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια και συνέπεια», τόνισε ο Ε.Βενιζέλος.

- Γιγαντιαία επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους. «Μιλούσαμε για επιμήκυνση της τάξης των 7,5 ετών.
Καταλήξαμε σε μια γιγαντιαία επιμήκυνση της τάξης των 30 ετών. Σταθεροποιείται το επιτόκιο στο σύνολό του, σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, εντυπωσιακά μεγάλης διάρκειας 40 ετών.

Αυτό μας ανακουφίζει γιατί έχουμε καλύψει τις δανειακές μας ανάγκες μέχρι το 2020.
Διπλασιάζεται η μέση διάρκεια του χρέους, του συνολικού χρέους. Αυτό σημαίνει διάρκεια περίπου 13 χρόνια».

«Εισάγεται για πρώτη φορά τόσο καθαρά, μηχανισμός επαναγοράς δημοσίου χρέους. Ο μηχανισμός αυτός είναι ο EFSF, και έχουμε και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αυτά τα δυο δίνουν μια μείωση του χρέους 26,1 δισ. Εφόσον μπουν και άλλα κεφάλαια, μπορεί η μείωση αυτή να επεκτείνεται. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μηχανισμός και μια πρώτη κίνηση. Και πάντα μιλάμε για το καθαρό χρέος».

Mάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι υπό εξέταση η περαιτέρω επιμήκυνση του αρχικού δανείου της τρόικας που μαζί με την πέμοτη δόση φτάνει τα 65 δισ. ευρώ.Σχετικά θέματα:

ΙFF: «Ρεαλιστική η απόφαση της Συνόδου» - Οι τράπεζες και ο τρόπος συμμετοχής τους

Mπαρουάν: «Η ΕΚΤ θα δανείζει και οι οίκοι αξιολόγησης ας κάνουν ό,τι θέλουν»