current views are: 10

15 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:26

Δ. Κουτσούμπας: Το περίφημο «Grinvest» θα γίνει με τη σφαγή του λαού

Απέναντι στη λογική, που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν ως κανονικότητα, στη λογική περιορισμού των διεκδικήσεων μας», τα λαϊκά εργατικά στρώματα θα πρέπει να απαντήσουν,

Δημοσίευση 15:26’

Απέναντι στη λογική, που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν ως κανονικότητα, στη λογική περιορισμού των διεκδικήσεων μας», τα λαϊκά εργατικά στρώματα θα πρέπει να απαντήσουν,

«Απέναντι στη λογική, που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν ως κανονικότητα, στη λογική περιορισμού των διεκδικήσεων μας», τα λαϊκά εργατικά στρώματα θα πρέπει να απαντήσουν, ότι «οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα κέρδη των επιχειρήσεων τους, στα κέρδη που έχει το μεγάλο κεφάλαιο» και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να παλέψουν για να χτίσουν ένα «μαχητικό, εργατικό- λαϊκό, τείχος αντίστασης».

Τα παραπάνω τόνισε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «οι διακηρύξεις της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ τη βδομάδα που πέρασε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες αυταπάτες» και ότι «κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί “δίκαιης ανάπτυξης” και περί εισόδου της Ελλάδας στη “μεταμνημονιακή εποχή” δεν μπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα έρχονται, είναι μπροστά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλ. Τσίπρας για τον λαό είναι η διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων. Γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, δεν είναι μια προσωρινή πολιτική που επιβάλλεται μόνο από τους δανειστές, το γνωστό κουαρτέτο, λόγω της υπερχρέωσης του κράτους. Είναι πολιτική καθαρής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Γι΄ αυτό και ζητούν να επιταχυνθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, η ελληνική άρχουσα τάξη».

Όπως είπε, «η προσέλκυση επενδύσεων, το περίφημο Grinvest», θα γίνει «με τη σφαγή του λαού, με φθηνή εργατική δύναμη, δηλαδή με χαμηλούς μισθούς πείνας, με απαράδεκτες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με συνεχή φοροαφαίμαξη» προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων και τόνισε ότι αξιοποιείται η συγκυρία για να κλιμακωθεί η «επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού μας».

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι παραμένει στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης απλά και μόνο λόγω της αποτελεσματικότητάς του στο να προωθεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Και πραγματικά, γι’ αυτό έχει επιλεγεί».

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που ψηφίστηκαν και, όπως τόνισε, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μισθούς, αποδοχές, συντάξεις, σε μια σειρά από κλάδους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, χαρακτήρισε «φληναφήματα» τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός περί μείωσης της ανεργίας, και πρόσθεσε ότι τα «καλύτερα» που υπόσχεται και «είναι μπροστά μας» περιλαμβάνουν περαιτέρω «συμπίεση μισθών και εργασιακών σχέσεων, δουλειά την Κυριακή και την ουσιαστική κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης».

«Το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα, ξεκινώντας απ’ την τρίτη αξιολόγηση, είναι ορθάνοιχτο» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη και τα «αντίμετρα», που «εμφανίζονται ως φιλολαϊκά» είναι και αυτά στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα και αποσκοπούν στην ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ αμφισβήτησε ακόμη και ότι είναι δυνατόν να πιαστεί ο στόχος ανάπτυξης 2% φέτος.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «αυτή η πορεία διάλυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία» και ότι διάφορες αστικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. και «τα κοράκια του μονοπωλιακού κεφαλαίου» ακόμη και σε ισχυρές χώρες κάνουν τα ίδια. «Γι’ αυτό και ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο ότι οι κυβερνήσεις του Νότου, δηλαδή Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, θα μετασχηματίσουν την ΕΕ σε ΕΕ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης προς όφελος των πολιτών. Η ΕΕ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, γιατί αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί μια ιμπεριαλιστική ένωση που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων».

Για τα «κόκκινα δάνεια» σχολίασε ότι πίσω από την «φαινομενικά άκακη» προωθούμενη «διαχείρισή» τους, παραλείπεται να εξηγηθεί ότι βρίσκεται η «πώληση πακέτων κόκκινων δανείων στα κοράκια της αγοράς» και η «η εκποίηση κατοικιών» λαϊκών στρωμάτων. «Στόχος είναι να βγουν στο σφυρί τουλάχιστον 5.000 σπίτια μέσα στο 2017» είπε ο κ. Κουτσούμπας και σημείωσε ότι «πρωτοτυπία» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις, ότι «έφτιαξε ένα σύστημα για να γίνονται οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «δύο χρόνια μετά, έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί αγρότες και βιοπαλαιστές, η νεολαία, «ταμείο» και να «αναλογιστούν τι υποσχέθηκε και τι έφερε, ποιον ωφέλησε και ποιον έβλαψε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», αλλά να προβλέψουν και το μέλλον.

Ο κ. Κουτσούμπας απηύθηνε προσκλητήριο συμπόρευσης προς τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, για «να χτίσουμε ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό- λαϊκό τείχος αντίστασης, για να εμποδίσουμε τις νέες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, να απαιτήσουμε για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να απαιτήσουμε να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Για το ναυάγιο στον Σαρωνικό και την πετρελαιοκηλίδα, είπε πως οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το υπουργείο ήταν αυτό που έδωσε τα πιστοποιητικά», χαρακτηρίζοντας «σαπάκι» το πλοίο, και προσθέτοντας ότι παρότι «η αποστολή του είχε λήξει» έπαιρνε «ανανεώσεις».

Για το θέμα της Eldorado Gold ανέφερε πως δεν μπαίνει στα «ψευτοδιλήμματα» που, όπως είπε, προβάλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συγκεκριμένη επένδυση και «στη διαμάχη μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και συμφερόντων» και υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ, ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, του χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, πρέπει να είναι κρατική, «κοινωνικοποιμένη», στο πλαίσιο ενός συστήματος, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο για την αξιοποίηση τους προς όφελος των λαού και των αναγκών των εργαζομένων.

Σε ερώτηση για την έκκληση του Π. Λαφαζάνη για συμπόρευση του ΚΚΕ με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις της αριστεράς, σχολίασε ότι «η γραμμή του κ. Λαφαζάνη είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει αυτός κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «και τις καλύτερες των προθέσεων να έχουν», το σχέδιο τους «οδηγεί μόνο σε στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων». «Άρα, η λύση είναι μέσα από το εργατικό κίνημα να παλέψουν και να συμπαραταχθούν» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Αυτή τη συμμαχία πρέπει να οικοδομήσουμε κι όχι συμμαχία κορυφών, των κομματικών γραφείων πολιτικών προσώπων».

 


σχετικα αρθρα