current views are: 9

17 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:39

Από επικοινωνιακές αρρυθμίες προσπαθεί να απαλλαγεί το Μέγαρο Μαξίμου

Ανασύνταξη δυνάμεων μέσα από το υπουργικό συμβούλιο

Δημοσίευση 05:39’

Ανασύνταξη δυνάμεων μέσα από το υπουργικό συμβούλιο

Μια «συγνώμη» από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή σε συνδυασμό με την αυστηρή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ελέγχου και των επιθεωρήσεων των πλοίων από το Υπουργείο  Ναυτιλίας στους νηογνώμονες, ήταν οι δυο βασικές κινήσεις που ήρθαν να δώσουν τέλος σε ένα επικοινωνιακό «φάλτσο» που στιγμάτισε την εικόνα της κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε.

Από τις τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ναυτιλίας και τις κινήσεις που ακολούθησαν με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στον περιορισμό της μόλυνσης και στην απόδοση ευθυνών, δεν προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή «τρίζει» η υπουργική καρέκλα του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κανείς, ωστόσο δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας στον επόμενο ανασχηματισμό, όποτε αυτός κι αν γίνει.

«Σκιά» στους χειρισμούς του υπουργού άφησαν και δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου, καθώς κατηγόρησαν τον υπουργό Ναυτιλίας πως καθυστέρησε να τους ενημερώσει. Μπορεί για το επιχειρησιακό κομμάτι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μίλησε για άμεση κινητοποίηση για άλλη μια φορά, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να «έχασε στο σημεία»  στον τομέα της επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα από το «ελεύθερο» που έδωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στους λουόμενους να ξαναβουτήξουν στις παραλίες της Αττικής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάριζε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που στο Μαξίμου επιθυμούσαν να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, που σε ένα βαθμό, λόγω και της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα μπορούσε να αντισταθμίσει  τις  πολιτικές  ζημίες που είχε προκαλέσει η «Ελληνικός Χρυσός».

Μια δύσκολη εβδομάδα για το κυβερνητικό στρατόπεδο ολοκληρώθηκε. Μπορεί από την Ηρώδου Αττικού να τήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με τις διαρροές που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά τη ΔΕΘ για το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρή απόκλιση το 2018 και συνεπώς ανάγκη νέων μέτρων, ωστόσο στο μυαλό πολλών κυβερνητικών στελεχών αναβίωσε το επικοινωνιακό χάσμα που καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη γραμμή Μαξίμου και  Ευκλείδη Τσακαλώτου

Αυτό που έγινε σαφές από την οδό Νίκης την προηγούμενη εβδομάδα είναι η «διαφορά φάσης»  που υπάρχει με  το πρωθυπουργικό γραφείο και το γεγονός πως ο υπουργός των Οικονομικών δεν θέλει να περάσει κάτω από τον πήχη θέτοντας ο ίδιος τα όρια που θα βάλει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Πολύ πιθανόν αυτές οι διαρροές να προκαλούσαν μικρότερη αμηχανία και να ενοχλούσαν λιγότερο, αν δεν έρχονταν αμέσως μετά τη ΔΕΘ ή δεν ακολουθούσαν τα στοιχεία για την υστέρηση εσόδων και οι  πιέσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες. Το κλίμα επιβάρυνε και η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα.

Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και προειδοποιήσεις στο υπουργικό συμβούλιο που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και μέσα στην εβδομάδα.


σχετικα αρθρα