«Καμιά ανακούφιση, κανένα όφελος δεν πρόκειται να προκύψει για το εργατικό και λαϊκό εισόδημα από το νέο πρόγραμμα διαχείρισης του δημοσίου χρέους», εκτιμά το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της Κ.Ε. του κόμματος για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης. «Δεν μπαίνει «πάτος στο βαρέλι», αφού ουσιαστικά πρόκειται για επιμήκυνση, δηλαδή για υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος των λαϊκών δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι αυτή η εκτίμηση «επιβεβαιώνεται από την επιβράβευση των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και κυρίως από τις νέες δεσμεύσεις για νέα κλιμάκωσή τους».

Σχολιάζοντας την ουσία των αποφάσεων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια μικρή, ελεγχόμενη χρεοκοπία, υπό την αιγίδα της ευρωζώνης, που καταλήχθηκε ως συμβιβασμός μεταξύ των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των τραπεζών».

«Είναι», προστίθεται, «ένας συμβιβασμός στο παραπέντε, αφού είχε προηγηθεί ο υπερδανεισμός της Ελλάδας και στα έτη 2010-2011, με μεγάλα επιτόκια όχι μόνο από την αγορά, αλλά και από το Μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ».

«Ο ελληνικός λαός, καθώς και οι λαοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν πρέπει να παρασυρθούν στις θριαμβολογίες των ηγετών της για τα βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, μέρος της οποίας θα είναι ενδεχομένως η διαμόρφωση μηχανισμού έκδοσης ευρωομολόγου, η συγκρότηση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ή κάτι άλλο», αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ΚΚΕ.

«Από τις δηλώσεις των ηγετών επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι το δημόσιο χρέος, εμπορικά ελλείμματα και γενικότερα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ καπιταλιστικών οικονομιών είναι μόνο εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, του ανταγωνισμού και της ανισομετρίας, που οξύνθηκαν με την ΟΝΕ και την ευρωζώνη, την απελευθέρωση των αγορών, την ισχυροποίηση καπιταλιστικών οικονομιών (π.χ. Κίνα και Ινδία) με εκατομμύρια εργατικού δυναμικού που πληρώνεται με μεροκάματο του 19ου αιώνα», συνεχίζει.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «κανένα καπιταλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως το αποκαλούμενο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», δεν πρόκειται να ανατρέψει τη φτώχεια για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, για τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες», ενώ γίνεται επίκληση της αρνητική ελληνικής εμπειρίας από την πορεία του σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα, «που γρήγορα περικόπηκε και κυρίως δεν λειτούργησε αναπτυξιακά, δηλαδή δεν στήριξε τότε την εκβιομηχάνιση στην Ελλάδα, αλλά τη στρατιωτικοποίηση για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα».

«Μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τη λαϊκή πλειοψηφία είναι με την πάλη της να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, που μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της δημιουργούν και διαχειρίζονται το χρέος σε βάρος της εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων»,  καταλήγει η ανακοίνωση.