ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή ατζέντας από την Κρήτη επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 14:41 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 17:47
Αλλαγή ατζέντας από την Κρήτη επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας
Facebook Twitter Whatsapp

Τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη για τις εργασίες του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου, συνοδεύουν 16 υπουργοί. Με δεδομένα τα μεγάλα ποσοστά του κόμματος στο νησί είναι φυσιολογικό να δίνεται ιδιαιτέρως μεγάλη βαρύτητα στην διήμερη παρουσία του εκεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τις εργασίες του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου που στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία. Με δεδομένα τα μεγάλα ποσοστά του κόμματος στην Κρήτη είναι φυσιολογικό να δίνεται ιδιαιτέρως μεγάλη βαρύτητα στην διήμερη παρουσία του στο νησί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη επισκεφτεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με υπουργούς, καθώς και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Στις 7.30 μ.μ. θα κλείσει τις εργασίες του Συνεδρίου με την ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην παρουσία του πρωθυπουργού στην Κρήτη είναι πως τον συνοδεύουν 16 υπουργοί για συζητήσεις με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να οικοδομηθεί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Αυτό που σημειώνουν είναι πως μέσω της διαβούλευσης θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» , αλλά και τις δράσεις που έχουν ήδη προχωρήσει ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια.

Επιθυμώντας να κάνει εκ νέου στροφή στο κρίσιμο ζήτημα των επενδύσεων και να αφήσει πίσω του τη «σκιά» που άφησε η «Ελληνικός Χρυσός» στην ατζέντα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμπεριληφθεί ο βόρειος οδικός άξονας, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή και οπωσδήποτε η ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μέσω της προκήρυξης δυο νέων διαγωνισμών και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική.

Αύριο από τα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.» με τη συμμετοχή του επιτρόπου Ενέργειας και των υπουργών Ενέργειας των χωρών - μελών της Ε.Ε.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν τη σημασία της απανθρακοποίησης των νησιών, ενώ στο Συνέδριο θα συζητηθούν ο τρόπος διάθεσης πόρων για την απεξάρτηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών από πετρέλαιο και μαζούτ.