ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βλέμμα του Μαξίμου στις Γερμανικές εκλογές - Τα σενάρια που «τρομάζουν»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 09:24 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2017, 09:29
Το βλέμμα του Μαξίμου στις Γερμανικές εκλογές - Τα σενάρια που «τρομάζουν»
Facebook Twitter Whatsapp

Χρέος, έξοδος από το μνημόνιο και προσφυγικό «καίνε» την ελληνική πλευρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με δεδομένο ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει και στη Γερμανία τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ  έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις σημερινές εκλογές, γνωρίζοντας πως η τελική σύνθεση της κυβέρνησης θα επηρεάσει τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Με  βάση όσα καταγράφηκαν στην προεκλογική περίοδο, η ελληνική κρίση δεν βρέθηκε στο επίκεντρο των κομμάτων, όπως το 2013. Και αυτό το γεγονός πολλά κυβερνητικά στελέχη το θεωρούν «καλό σημάδι».

Από το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να προσβλέπουν σε μια εποικοδομητική συνεργασία με την τέταρτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί πως οι στόχοι της απομείωσης του χρέους και της  εξόδου από τα προγράμματα επιτροπείας τον ερχόμενο Αύγουστο περνούν  μέσα από το Βερολίνο.  Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως η Γερμανία το καλοκαίρι θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας. Τη στιγμή που το προσφυγικό έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με ενδιαφέρον αναμένεται  αν το Βερολίνο συνεχίσει και μετά τις εκλογές να τηρεί την ίδια σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Μπορεί η κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ να είναι δεδομένη, ωστόσο τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, διαμορφώνουν άλλες ισορροπίες,  που θα κρίνουν τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα στη Γερμανία και θα έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση φαίνεται να είναι ένα: Ποιος θα είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Οικονομίας που θα βάζει τη «σφραγίδα» του στο Eurogroup.

Αν οι Χριστιανοδημοκράτες συμπλεύσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες, αυτό που θα περιμένει «σιωπηρά» η ελληνική πλευρά είναι να πραγματοποιηθεί η βούληση που φέρεται να είχε εκφραστεί από την πλευρά του Μάρτιν Σουλτς  να μην διατηρηθεί στο «τιμόνι»  της γερμανικής Οικονομίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε μια τέτοια περίπτωση το Μαξίμου, παρά τα μειωμένα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών, θα μπορεί να ελπίζει σε μεγαλύτερη αρωγή για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της λιτότητας, την ανάπτυξη, αλλά και τη μετανάστευση.

Το άλλο σενάριο θέλει σχηματισμό κυβέρνησης από τους Χριστιανοδημοκράτες τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Το τελικό σχήμα και οι ισορροπίες θα διαμορφωθούν μέσα από αρκετές «ασύμμετρες παραμέτρους», ενώ πολλοί  παράγοντες θα σταθούν εμπόδιο στο να ξεπεραστεί η  «γραμμή Σόιμπλε». Υπενθυμίζεται πως και το FPD έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ποιος θα είναι ο νέος «τσάρος της οικονομίας» και αν θα προέρχεται από τις δικές του τάξεις. Το γεγονός  πως οι Φιλελεύθεροι δεν εκφράζονται θετικά στο να υπάρχουν ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος και το grexit δεν έχει βγει από τη ρητορική τους,  προοικονομεί νέα προβλήματα για το Μαξίμου.

Παρά  τις όποιες αλλαγές καταγραφούν  στα ποσοστά και στον κυβερνητικό συνασπισμό, στο τέλος της ημέρας  πολλά είναι τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδέχονται πως η «παρακαταθήκη»  του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει «γίνει dna της γερμανικής  οικονομικής πολιτικής  και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί». Ωστόσο η συμμετοχή των Πρασίνων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα θετικό στοιχείο για τον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που καταφέρουν  να βάλουν βέτο για τη μη τοποθέτηση νεοφιλελεύθερου προσώπου ως επικεφαλής  της οικονομίας.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου εκφράζεται σαφής στήριξη στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), που, όπως υποστηρίζουν, αποτέλεσε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο την κομματική δύναμη που στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού.

Η δεδομένη είσοδος του κόμματος  της ακροδεξιάς στη Βουλή, η οποία πιθανότητα να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη, αλλά και οι μεγάλες διαρροές που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες προς το AfD,  «πονοκεφαλιάζουν» όχι μόνο τους μεγάλους σχηματισμούς στη Γερμανίας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Στο επιτελείο της Άνγκελα Μέρκελ ελπίζουν μέσω της μεγάλης συμμετοχής να περιορίσουν τις δυνάμεις του AfD έστω και την τελευταία στιγμή.

Τα αποτελέσματα γρήγορα θα «προσγειώσουν» την ελληνική πλευρά στη νέα  γερμανική πραγματικότητα, αν και οι «ζυμώσεις» αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά το επόμενο διάστημα. Από  τη στιγμή που  το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η συγκρότηση δηλαδή ενός συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και της Αριστεράς, μοιάζει με ουτοπία με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για ένα ακόμα σκληρό «μπρα ντε φερ» και με τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το μέλλον της Ευρώπης.