current views are: 8

25 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:30

Γ. Ντάισελμπλουμ σε Πρ. Παυλόπουλο: «Να κλείσει άμεσα η Αξιολόγηση»

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Δημοσίευση 10:30’

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επί παραδείγματι για το απότελεσμα των γερμανικών εκλογών αλλά και για την ελληνική κρίση.

Ξεκινώντας από τη στάση που κράτησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ρόλος του ήταν πάντα πολύ δημιουργικός, κυρίως καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, και αυτό είναι κάτι -συμπλήρωσε ο Πρ. Παυλόπουλος- που αναγνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

Παραλλήλως διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά αναμένει και από τους εταίρους της να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις έναντι της χώρας μας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Νομίζω πως για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.  Και, σας επαναλαμβάνω, από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup αναφέροντας: «νομίζω πως για το κύρος του Eurogroup, το οποίο έχετε υπηρετήσει τόσα χρόνια, είναι καλύτερα να ξαναδούμε ορισμένους κανόνες λειτουργίας του. Είναι ανάγκη ν’αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση για να μπορεί, πραγματικά, να είναι ένα πλήρες Όργανο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι καιρός είναι ν’αποκτήσουμε, μέσω του ESM, το δικό μας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την ανάλογη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Ευρώ και την Ευρωζώνη».

Για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, τέλος, ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα, κυρίως «να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».

Τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προέταξε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα παραμείνει πιστός στην προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

«Το επόμενο βήμα μετά το πέρας της αξιολόγησης θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ούτως ώστε η Ελλάδα να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη. Διότι το τέλος του προγράμματος συνεπάγεται την έναρξη μιας νέας φάσης», σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέροντας πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πριν το τέλος του έτους. 

Πάντως πρόσθεσε: «Βεβαίως πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Και αυτή η προσπάθεια αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης προσαρμόζονται, προχωρούν, πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό αντιστοίχως θα συνεχίσει ως προσπάθεια και στην Ελλάδα».


σχετικα αρθρα