current views are: 17

25 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:08

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ με 13% – Παραίτηση Π. Κουρουμπλή θέλει το 53,5% – Νικητής ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών

Διαβάστε ποιος προηγείται για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Δημοσίευση 17:08’

Διαβάστε ποιος προηγείται για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Μεγάλο προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με το κυβερνητικό έργο και απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα. Την ίδια ώρα πάνω από τους μισούς θεωρούν πως ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής έχει την πολιτική ευθύνη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς του ναυαγίου στο Σαρωνικό και θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται «νικητής» στη μάχη της ΔΕΘ. Προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά στις εκλογές για την Κεντροαριστερά.

Μπροστά η ΝΔ με 13%

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30,5% (33% στη μέτρηση του Ιουνίου), έναντι 17,5% (15%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,5% (6%), η Χρυσή Αυγή με 7% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (7,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 2% αντίστοιχα (2% – 2,5%) και το Ποτάμι με 1% (2%). Άλλο κόμμα ψηφίζει το 10%, στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Στο 15% κυμαίνεται η αποχή και στο 7,5% το άκυρο/λευκό.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 43,5%. Το 21% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 11,5% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 8% προς τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται σε 81%. Το 8% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετακινείται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,5% προς το άκυρο/λευκό και το 5,5% προς άλλα κόμματα.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Θέλουν παραίτηση Π. Κουρουμπλή

Το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ μπορεί να ερμηνευτεί και από μια σειρά ποιοτικών στοιχείων. Ενδεικτικά, ο δείκτης ικανοποίησης των πολιτών από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και αυτό γιατί μόλις το 6% κρίνει θετικά το έργο των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το 34% απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 58% απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο και υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται και ο δείκτης ικανοποίησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος καθώς μόλις το 16,5% βάζει καλό βαθμό στην κυβέρνηση. Το 43% θεωρεί πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 38,5% απαντά πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από την παρούσα κυβέρνηση.

Ως προς τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, νικητής εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, το 19,5% θεωρεί πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεισε με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ (το 38% απαντά πως δεν έπεισε), την ώρα που μόλις το 6% φάνηκε να πείθεται από τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. (46% απαντά πως δεν πείστηκε).

Η διογκούμενη δυσαρέσκεια μπορεί επίσης να ερμηνευτεί και από τις απαντήσεις που δίνονται αναφορικά με τους χειρισμούς του ναυαγίου στο Σαρωνικό. Το 53,5% απαντά πως ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής έχει την πολιτική ευθύνη και θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ μόλις το 31,5% απαντά πως δεν υπάρχει λόγος παραίτησης.

Φοβούνται νέα μέτρα

Στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης, οι πολίτες δεν φαίνεται να πιστεύουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 85,5% απαντά πως θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ μόλις το 9,5% απαντά πως θα βγούμε απ την κρίση χωρίς άλλα μέτρα.

Ως προς τις επενδύσεις, το 75,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον, ενώ μόλις το 18% πιστεύει το αντίθετο. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών.

Με δεδομένο το φόβο για νέα μέτρα αλλά και τη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, σχεδόν μισοί εκ των ερωτηθέντων απαντούν πως η οικονομική τους κατάσταση το αμέσως προσεχές διάστημα θα χειροτερεύσει (28% σίγουρα – 22,5% μάλλον θα χειροτερεύσει). Το 39% απαντά πως η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει ίδια, το 8,5% πως μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί και το 2% απαντά πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.

Προβάδισμα της Φώφης για την Κεντροαριστερα

Η έρευνα περιλαμβάνει και ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις με την εκλογή ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα επιλέγατε», οι πολίτες απαντούν:

Δημοφιλέστερη υποψήφια για την Κεντροαριστερά εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά με 56% θετικές απόψεις (38% αρνητικές), και ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 53% (39% αρνητικές), ο Γιώργος Καμίνης με 51,5% (36,5%), ο Γιάννης Μανιάτης με 43% (32%), ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40% (28%), ο Γιάννης Ραγκούσης με 32,5% (51,5%), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 25% (39,5%), ο Κ. Γάτσιος με 10% (23%), ο Δ. Τζιώτης με 7% (29,5%) και ο Α. Πόντας με 7% (29,5%).

Τέλος, στην ερώτηση ποιον υποψήφιο θα ήθελαν να ηγηθεί στην Κεντροαριστερά, οι πολίτες απαντούν:

  • Φώφη Γεννηματά 24%
  • Γιώργος Καμίνης 16%
  • Σταύρος Θεοδωράκης 15%
  • Γιάννης Ραγκούσης 8,5%
  • Γιάννης Μανιάτης 8%
  • Νίκος Ανδρουλάκης 6,5%
  • Άλλος 22%

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση 


σχετικα αρθρα