current views are: 7

26 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση02:45

Το μπλόκο του Κ. Μητσοτάκη στις «διπλές πλειοψηφίες» του Αλ. Τσίπρα

Η χθεσινή συνεδρίαση εμπέδωσε, με τρόπο επίσημο πλέον, το «μπλόκο» που επιθυμεί να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης.

Δημοσίευση 02:45’

Η χθεσινή συνεδρίαση εμπέδωσε, με τρόπο επίσημο πλέον, το «μπλόκο» που επιθυμεί να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης.

Ουδείς, βεβαίως, ανέμενε ότι η «μπετοναρισμένη» δικομματική πλειοψηφία θα έκανε χθες την έκπληξη αποδεχόμενη την πρόταση για εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή σχετικά με τις επικοινωνίες του Υπουργού Άμυνας κ. Π. Καμμένου με ισοβίτη.

Αντιθέτως, συνέβη το αναμενόμενο. Το αίτημα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε, ύβρεις και αιχμές αντηλλάγησαν, ο Πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον κυβερνητικό του εταίρο και η πολιτική ζωή συνεχίζεται.

Και όμως. Η χθεσινή συνεδρίαση εμπέδωσε, με τρόπο επίσημο πλέον, το «μπλόκο» που επιθυμεί να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης. «Διπλές πλειοψηφίες, τέλος», «επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας σαφώς ότι, εφεξής, η Ν.Δ. δεν θα ψηφίζει διατάξεις, ακόμη κι αν συμφωνεί, εφόσον αυτές δεν στηρίζονται και από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο.

Και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας οικοδόμησε την κυβερνητική του διαδρομή σε «δανεικές» ψήφους. Από το νέο μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2015 όταν είχε χάσει το 1/3 του τότε ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι μία σειρά μέτρων κοινωνικής ισότητας και δικαιωμάτων, στα οποία οι ΑΝΕΛ αρνούνταν ψήφο.

Πλέον, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, η Ν.Δ. θα αρνείται στήριξη κάθε φορά που οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου θα επιθυμούν και στην κυβέρνηση να είναι και τους… ψηφοφόρους τους να μην στεναχωρούν. Όπως αποκάλυψε, προ ημερών, το Newpost , o κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να συγκροτήσει ένα κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο έναντι της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ – Δημ. Συμπαράταξη υιοθέτησε αντίστοιχη στάση, όχι πάντως χωρίς ενστάσεις από το εσωτερικό. Αντιθέτως, το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη, παρά την επικοινωνία που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, αρνήθηκε να «ευθυγραμμιστεί», με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ρυθμίσεις που και η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι θα ψήφιζαν να μην ψηφίζονται λόγω των τακτικισμών του κ. Π. Καμμένου.

Στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει, προφανώς, ότι μπορεί να υπάρξει πτώση της κυβέρνησης, εξαιτίας μίας απόστασης μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτών των ΑΝΕΛ. Άλλωστε, ο κανονισμός της Βουλής δίνει δυνατότητα υπερψήφισης νόμων και με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Ωστόσο, πρόθεση του Προέδρου της Ν.Δ. είναι να αναδείξει τον εσωτερικό διχασμό της πλειοψηφίας και να επιδιώξει να… ταϊσει το σαράκι που, προοπτικά, θα φθείρει την ενότητά της.

 


σχετικα αρθρα