current views are: 10

26 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση02:44

«Νέο ξεκίνημα» κάνει η κυβέρνηση ένα μήνα πριν από την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα

Πιθανό ραντεβού Α. Τσίπρα – Α. Μέρκελ στην Εσθονία

Δημοσίευση 02:44’

Πιθανό ραντεβού Α. Τσίπρα – Α. Μέρκελ στην Εσθονία

«Restart» από τη Βουλή επιχείρησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεώρησαν πως παρουσία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι η καλύτερη ευκαιρία ο πρωθυπουργός να δώσει μια σειρά από απαντήσεις για θέματα, τα οποία έχουν απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα και έχουν φέρει το Μαξίμου σε δύσκολη θέση. Παράλληλα έδωσε και τα κατάλληλα «όπλα» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , προκειμένου όλο το επόμενο διάστημα να απαντούν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Επιχειρώντας να καταδείξει πως στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν υπάρχει κανένα τριγμός και οι σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο παραμένουν όπως και πριν από δυο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον Πάνο Καμμένο τόσο  για την υπόθεση του «Noor 1» όσο και για την παρουσία του στο Καζίνο. Ήταν σαφές πως ο πρωθυπουργός  θέλησε να «διαλύσει τα σύννεφα» σχετικά με τον κυβερνητικό εταίρο στέλνοντας μήνυμα πως παρά τα όποια επί μέρους ιδεολογικά προβλήματα, η συνεργασία με τους ΑΝ​ΕΛ θα συνεχιστεί. Πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας  να επιχείρησε να προλάβει και τις όποιες διαφωνίες παρουσιαστούν σήμερα που μπαίνει για συζήτηση στη Β​ουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ακάλυπτο δεν άφησε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο υπερασπίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Και μπορεί, κατά πολλούς, στον επόμενο ανασχηματισμό ο υπουργός Ναυτιλίας να «μετακομίσει» από τον Πειραιά προς άγνωστη κατεύθυνση, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση αντικατάστασης  ή «αποδοχής παραίτησης» του κ. Κουρουμπλή.

Παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για την ελληνική οικονομία και αξιοποιώντας την παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα και τα μηνύματα που έστειλε, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι πολλαπλές βολές της ΝΔ είναι αποτέλεσμα ενός στρατηγικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει μπει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν πως το «τέλμα» στο οποίο έχει περιέλθει η γαλάζια παράταξη θα μεγαλώνει μήνα με το μήνα, καθώς ήδη στο Μαξίμου και στα υπουργεία επεξεργάζονται μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα καταφέρουν να αλλάξουν την ατζέντα υπέρ της κυβέρνησης.

Σε αυτό το μήκος κύματος μετά την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο και την επιτάχυνση της απορρύπανσης του παραλιακού μετώπου, το Μαξίμου στρέφει όλη την προσοχή του στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Βασικά στόχος είναι να μην προκύψουν άλλα «περιφερειακά προβλήματα» που θα αποσυντονίσουν το κυβερνητικό έργο, καθώς και να μη γίνουν νέα επικοινωνιακά ατοπήματα από κορυφαία στελέχη. Από τη μια η υλοποίηση των προααπαιτουμένων και από την άλλη η προετοιμασία του κλίματος για την υποδοχή των Θεσμών, περίπου στις 25 Οκτωβρίου, όπως είχε δηλώσει κυβερνητικός αξιωματούχος στο newpost.gr, θα αποτελέσουν  την απόλυτη προτεραιότητα και το βασικό αντικείμενο των συσκέψεων όλο το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ταλίν την Πέμπτη

Με δεδομένες τις εξελίξεις στη Γερμανία, η Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας, αποκτάει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr  πως στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ευρώπη, που είναι προγραμματισμένη να γίνει την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο που παραθέτει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Ταλίν, οι «27» θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τα νέα δεδομένα από τις γερμανικές εκλογές και ειδικά από την άνοδο της ακροδεξιάς. Αναμένεται, μάλιστα  να τεθεί ένας οδικός χάρτης για τις αλλαγές στις δομές της Ε.Ε., με βάση και τη συζήτηση που έχει ανοίξει από πολλούς ηγέτες.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν στο newpost.gr πως θα πραγματοποιηθούν αρκετές επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου μη αποκλείοντας να υπάρξει και ένα τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το δείπνο των ηγετών είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 8.00 – 11.00 μ.μ., ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για την ψηφιακή πολιτική  με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.


σχετικα αρθρα