current views are: 10

26 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:17

B. Ντομπρόβσκις: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 για να αντιμετωπιστεί το χρέος

«Κόντρα» στην άποψη του ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους

Δημοσίευση 09:17’

«Κόντρα» στην άποψη του ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους

Την πεποίθηση ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρέος η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3.% του ΑΕΠ διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος. 

Σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της Reinische Post ο κ. Ντομπρόφκσις τονίζει ότι παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, δεν θα υπάρξει ανάγκη κουρέματος χρέους, υπογραμμίζοντας ότι έχουν, ήδη, ληφθεί μέτρα για την αποφυγή αυτής της ενέργειας στο Eurogroup του Μαϊου του 2016.
«Κόντρα» στην άποψη του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της Κομσιόν εκτιμά ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους και προς επίρρωση των λόγων του αναφέρει τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας», υπογραμμίζει. «Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».

«Παίρνουν χρόνο οι μεταρρυθμίσεις»

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στο παρελθόν σχετικά με τις αξιολογήσεις έδωσαν την αφορμή στον γερμανό δημοσιογράφο να ρωτήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν πιστεύει ότι αυτήν τη φορά, με την τρίτη αξιολόγηση, θα πάνε τα πράγματα καλύτερα με μια κυβέρνηση που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζει. 

«Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο» απάντησε ο Ντομπρόφκσις. «Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία». 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Για την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και μπορεί να αποφασίζει για την νομισματική πολιτική της. Για το Brexit εμφανίστηκε προβληματισμένος για το ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν προχωρεί με τον επιθυμητό ρυθμό.


σχετικα αρθρα