ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Φίλης για Ελληνικό: «Ναι» στην επένδυση, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στους νόμους

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 19:17 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 08:11
Ν. Φίλης για Ελληνικό: «Ναι» στην επένδυση, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στους νόμους
Facebook Twitter Whatsapp

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μηνύματα με… πολλούς αποδέκτες έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με την παρουσία του στη διαμαρτυρία των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου και συνεδρίασε εκ νέου το ΚΑΣ για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους. «Είμαι υπέρ των επενδύσεων είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα μας από την κρίση,  βεβαίως οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και το φυσικό και το πολιτισμικό. Πιστεύω μάλιστα ότι είναι μια υπεραξία για τις επενδύσεις αν σέβονται αυτούς τους κανόνες. Με την έννοια αυτή στο Ελληνικό πρέπει να γίνει επένδυση με σεβασμό στις προϋποθέσεις του αρχαιολογικού νόμου» υποστήριξε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Φίλης, σε ερώτηση για το εάν διαφοροποιούσε την ψήφο του για το Ελληνικό υποστήριξε ότι «δεν θέλω να μιλάω υποθετικά θέλω να δω συγκεκριμένα τα σχέδια. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αναγκαστεί όπως λέτε να ξανάρθει το θέμα στη Βουλή θα το κρίνουμε και έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα φέρει μια πρόταση που θα ξεμπλοκάρει το έργο χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία».

Ο βουλευτής διέψευσε ότι υπάρχει προβληματισμός γύρω από το Ελληνικό εντός της κυβέρνησης αν και όπως σημείωσε «σίγουρα υπάρχει μια ευαισθησία γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος είτε του φυσικού είτε του πολιτιστικού».

Σχολιάζοντας τη στάση των αρχαιολόγων, ο υπουργός επεσήμανε πως «θεωρώ πολύ λογικό στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε να υπάρχουν καθαρές λύσεις. Να μην αφήνουμε πράγματα ανοιχτά για το μέλλον. Αυτό είναι προς όφελος και των επενδυτών και σίγουρα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Άρα το να υπάρξει σήμερα από το ΚΑΣ μια απόφαση που ξεκαθαρίζει το ζήτημα σε σχέση με τα αρχαιολογικά θέματα είναι προς όφελος επαναλαμβάνω και του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και του επενδυτή».

Τέλος, σε ερώτηση εάν ισχύει η άποψη πως σε περίπτωση που κηρυχθεί ο χώρος της επένδυσης αρχαιολογικός, αυτή θα «τιναχτεί στον αέρα», ο κ. Φίλης υποστήριξε: «Τα είχαμε ακούσει και με την Ελντοράντο αυτά. Δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι όταν κάποιος έχει ένα ενδιαφέρον να επενδύσει τα μετράει όλα και αποφασίζει. Και νομίζω ότι τίποτα δεν είναι που να αιφνιδιάζει τους επενδυτές για το Ελληνικό. Όλα ήταν γνωστά».