current views are: 7

28 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:14

Ανοιχτά «μέτωπα» στο Μαξίμου – Ο νέος Γερμανός «τσάρος», οι ΑΝΕΛ και το Ελληνικό

Στο Ταλίν ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσίευση 04:14’

Στο Ταλίν ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει για το Ταλίν της  Εσθονίας για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής και το δείπνο των «27» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, ωστόσο γνωρίζει καλά πως τα μέτωπα είναι πολλά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι συναντήσεις που αναμένεται να έχει στο περιθώριο θα είναι διαφωτιστικές για τις βλέψεις των εταίρων όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται από τις γερμανικές εκλογές.

Η μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αφήνει σε καμία περίπτωση αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα περιμένει με αγωνία να δει τον αντικαταστάτη του. Μπορεί ο επί χρόνια στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ να προέτασσε τη λιτότητα στην κορυφή της πυραμίδας των πολιτικών του, ωστόσο μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων ήταν ένα πρόσωπο γνωστό που  είχε  πολύ καλές σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ρητορική περί Grexit επίσης είχε μείνει πίσω στο 2015. Το κακό σενάριο ο νέος Γερμανός «τσάρος της οικονομίας» να προέρχεται από το στρατόπεδο των Φιλελευθέρων θα δυσκολέψει  την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το μνημόνιο που έτσι και αλλιώς δεν ήταν «στρωμένος με ροδοπέταλα».  Κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ξεχνά πως το FPD έχει επενδύσει στην προεκλογική του εκστρατεία στην έξοδο κρατών – μελών όπως η Ελλάδα από το ευρώ.

Καλύτερα είναι τα μηνύματα για τον άλλο μεγάλο  «πονοκέφαλο» του Μαξίμου.  Το ΔΝΤ  έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Συμπλήρωσε μάλιστα πως  τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί. «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Τη θέση της κυβέρνησης για τις αξιώσεις που προέβαλε μέχρι χθες το Ταμείο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς διερωτήθηκε εάν η στάση του Δ.Ν.Τ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών υποκρύπτει άλλα ζητήματα, όπως, επί παραδείγματι, η παραμονή ή όχι του Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πιάσει ήδη δουλειά προκειμένου τα προαπαιτούμενα να είναι έτοιμα μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου. Δημήτρης Λιάκος και Δημήτρης Παπαγιαννάκος έχουν  αρχίσει το «στενό μαρκάρισμα» προκειμένου όλα να πάρουν το δρόμο τους και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Θολό» παραμένει το τοπίο για την κυβέρνηση και στο εσωτερικό παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να ξεπεράσει τα εμπόδια που ορθώθηκαν και «απειλούσαν» την ηρεμία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ακόμα και αν για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και με την προσθήκη του άρθρου 11 της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη νέα τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή τα προβλήματα ξεπεράστηκαν  το ίδιο δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου.

Το επί της αρχής «ναι» που είπαν οι ΑΝΕΛ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να κάμψει τις επί μέρους αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Αστερίσκοι έχουν μπει ήδη, καθώς η πιθανότητα να οδηγεί σε νομιμοποίηση υιοθεσίας από ζευγάρια που θα δημιουργηθούν μετά από επεμβάσεις αλλαγής φύλου δεν είναι κάτι που προκαλεί θετικές σκέψεις σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά το παρασκήνιο σχετικά με την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ήταν πλούσιο με το ρεπορτάζ του newpost.gr να αναφέρει πως από τη μια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν γκρίνια ζητώντας να λυθεί άμεσα το ζήτημα στη βάση της ελάχιστης δυνατής συνεννόησης, ενώ εκνευρισμός υπήρχε και από την πλευρά των ΑΝΕΛ για τον Σταύρο Κοντονή. Στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου εξέφραζαν την απορία τους γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε δεχτεί να μιλήσει μαζί τους 10 ημέρες πριν προκειμένου να λύσουν το θέμα και να μην δώσουν «πάτημα» στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «ανταλλαγή» μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η «αγωνία» του Μεγάρου Μαξίμου για την επένδυση στο Ελληνικό φάνηκε από τη διαρροή που έγινε  αργά χθες  το βράδυ. Το μήνυμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο προς το ΚΑΣ ήταν σαφές διευκρινίζοντας πως δίνει χώρο και χρόνο αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αποδεκτές σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή  που υπάρχει  και την αποφασιστικότητά  για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Την ίδια ώρα, είτε ανεξαρτητοποιηθεί  είτε ανακοινώσει τελικά  πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο εσωτερικό της σοσιαλιστικής τάσης για το ποια μέλη θέλουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα που θα δώσει σήμερα ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος δεν αναμένεται να είναι ευχάριστα για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στην  Κουμουνδούρου ετοιμάζονται ήδη για το τέταρτο Περιφερειακό Συνέδριο του κόμματος, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 23-24 Οκτωβρίου.


σχετικα αρθρα