current views are: 9

29 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:07

«Κλείδωσε» το ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον Ντ. Τραμπ στα μέσα Οκτωβρίου

Τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο 

Δημοσίευση 14:07’

Τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο 

«Κλείδωσε» και επίσημα το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και το ραντεβού του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 17 ή στις 18 Οκτωβρίου στον Λευκό Οίκο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βγει από βδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θεωρείται πολύ πιθανό, ο πρωθυπουργός να έχει πρόγραμμα και συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις 17 και 18 Οκτωβρίου και έπειτα θα μεταβεί απευθείας στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Τραμπ θεωρείται πως θα μπουν το χρέος, οι επενδύσεις, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί ήδη πρόσκληση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ. Πεινς να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το Κυπριακό στις 10 Ιουλίου.

Το τηλεφώνημα του Μάικ Πενς με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρήθηκε μέσα στο καλοκαίρι «προπομπός» και ιδιαιτέρως σημαντικό εξαιτίας του ρόλου που έχει αναλάβει ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος στην αμερικανική εξωτερική πολιτική με τη διαχείριση των πιο σημαντικών ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Ήταν αυτός, άλλωστε που πήρε την πρωτοβουλία να κάνει ένα γύρο τηλεφωνικών επαφών με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για το Κυπριακό. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ανέλαβε να κατευνάσει τα πνεύματα στη διάσκεψη του Μονάχου τον περασμένο  Φεβρουάριο προχωρώντας σε μια σειρά από διαβεβαιώσεις στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι είχαν έρθει σε δύσκολη θέση από την πολιτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη συνάντηση  του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο έγινε στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα