current views are: 8

3 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση02:48

«Ώρα μηδέν» για την επένδυση στο Ελληνικό

Νόμος στη Βουλή θα διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις

Δημοσίευση 02:48’

Νόμος στη Βουλή θα διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις

Αισιοδοξία υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με μέλος της task force να εκτιμά στο newpost.gr πως «οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση, δεν θα συνιστά πρόβλημα για να μη συνεχιστεί η επένδυση».  

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το σήμα συνολικά προς  την επενδυτική κοινότητα από την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό θα είναι πολύ θετικό, ενώ θεωρούν πως θα δοθεί μια επιπλέον ώθηση στην διαπραγματευτική ομάδα ενόψει της γ΄ αξιολόγησης.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ μπάινουν στο τραπέζι 3 ζητήματα:

  • Η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
  • Το σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
  • Η κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή

Με βάση  τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, το πιο πιθανό σενάριο είναι  το ΚΑΣ να οριοθετήσει μικρές περιοχές ως αρχαιολογικούς χώρους. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν πως οι εκτάσεις που θα κηρυχθούν «προστατευόμενες» από το ΚΑΣ δεν θα είναι μεγαλύτερες  από όσο προβλέπει η σύμβαση. «Και να είναι παραπάνω το θέμα θα λυθεί», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.  Όπως υποστήριζαν, η  επένδυση  παρά τις οριοθετήσεις θα προχωρά, τα αρχαία κειμήλια θα εντοπίζονται, θα προστατεύονται και θα αναδεικνύονται ως τμήμα του συνολικού έργου. «Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται περιορισμό στη δόμηση», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως επεσήμανε μέλος της task force στο newpost.gr δεν αποκλείεται το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Εταιρία και ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, να εισαχθεί ως νομοσχέδιο και στη Βουλή. Κάτι τέτοιο θα έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα και ισχύ στη σύμβαση, ενώ το δημόσιο θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρήματα μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το έργο δεν θα σταματά, αλλά θα «τρέχει».

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν μη ρεαλιστικό το σενάριο το ΚΑΣ να κηρύξει όλη την έκταση αρχαιολογικό χώρο τινάσσοντας στην κυριολεξία το έργο στον αέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση η «παράκαμψη» του ΚΑΣ φαίνεται πως θα ήταν μονόδρομος, αλλά  το έργο θα έβρισκε μια σειρά από εμπόδια, καθυστερήσεις και νέες  αντιδράσεις στον δρόμο του.

Όλα αυτά συμβαίνουν  την ώρα που στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και «Οικολογική Συνεργασία» και στρέφονται κατά της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσης να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ. Όπως υποστηρίζουν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.


σχετικα αρθρα