current views are: 5

5 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση10:42

Νίκος Ανδρουλάκης: Να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα οι Έλληνες που ζουν στη Βρετανία

Τι ζήτησε ο ευρωβουλευτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις επιπτώσεις μετά το Brexit.

Δημοσίευση 10:42’

Τι ζήτησε ο ευρωβουλευτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις επιπτώσεις μετά το Brexit.

Την ανάγκη οι Έλληνες της Βρετανίας να διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όπως πριν το Brexit διατύπωσε ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε παρέμβαση για το Brexit και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη ζωή, τις σπουδές και την εργασία εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων που διαμένουν στη Βρετανία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στο Στρασβούργο, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε οι Ευρωπαίοι πολίτες να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα και να μην χρησιμοποιούνται από τη βρετανική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε με νόημα ότι δεν μπορεί να αλλάξουν οι ζωές εκατομμυρίων πολιτών που ζουν στην Αγγλία και καταφέρθηκε κατά των εθνολαϊκιστών που προκάλεσαν αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Το Brexit είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το που μπορούν να οδηγήσουν οι εθνολαϊκιστές μια χώρα, όσο ισχυρή κι αν είναι. Η Βρετανία προχωρά τώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Δυστυχώς, έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Τη θέση αυτή εξέφρασαν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Επιτροπή.

Η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει αποδεχθεί τη διατήρηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που κατοικούν εκεί. Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων πολλές χιλιάδες Έλληνες, ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μπορεί όλοι αυτοί να πληρώσουν τους τακτικισμούς του κ. Ντ. Κάμερον.

Πολλοί από αυτούς έχουν εγκατασταθεί, έχουν κάνει οικογένειες, έχουν πλέον το σπίτι τους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή τους. Δεν μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να τους στέλνει κατά λάθος χαρτιά απέλασης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στην Αγγλία θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που τους εξασφαλίζει σήμερα η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, στην Αγγλία ζουν σήμερα πάνω από 70 χιλιάδες Έλληνες, ενώ 11.000 σπουδάζουν στη χώρα αυτή.

 


σχετικα αρθρα